Studenţii, pe cale de dispariție! Numărul lor, la jumătate față de 2008
Data publicării:
Autor: Cristina Alexandrescu
WhatsApp
Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a afirmat miercuri, la Craiova, că în perioada 2007-2008 numărul de studenţi din România era de circa un milion, iar în ultimii ani numărul acestora s-a înjumătăţit, multe dintre universităţile din România înregistrând o scădere a numărului de studenţi. 

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat la Universitatea din Craiova, unde a participat la inaugurarea campusului Facultăţii de Mecanică care a fost reabilitat şi modernizat printr-un proiect cu fonduri europene de circa 10 milioane de euro, că în urmă cu cinci ani la nivelul învăţământului superior românesc erau 25.000 de cadre didactice titulare din care 30% erau tineri sub 35 de ani, iar acum la nivel naţional mai sunt 23.000 de cadre didactice titulare din care 15% sunt tineri sub 35 de ani.

'În urmă cu cinci ani la nivelul învăţământului superior românesc erau 25.000 de cadre didactice titulare din care 30% erau tineri sub 35 de ani. Acum la nivel naţional nu mai avem decât 15% procentul celor sub 35 de ani dintr-un total de 23.000 de cadre didactice. În această perioadă, scăderea numărului de studenţi a fost şi mai mare. În perioada 2007-2008 numărul de studenţi era de circa un milion, iar în ultimii ani numărul acestora s-a înjumătăţit. Faptul că Universitatea din Craiova s-a păstrat în ultimii patru ani la un număr de aproximativ 19.000 de studenţi la toate cele trei nivele de învăţământ - licenţă, master, doctorat, este o dovadă a activităţii şi a preocupării pe care a avut-o universitatea pentru condiţiile de studiu şi sociale de care beneficiază studenţii. Nu multe universităţi s-au păstrat pe acest palier al numărului de studenţi în ultimii ani, cea mai mare parte a universităţilor înregistrând o scădere a numărului de studenţi', a spus Cîmpeanu.

Acesta a adăugat că Universitatea din Craiova a înregistrat progrese în ultimii ani, atât pe linia infrastructurii cât şi pe cea a dezvoltării programelor de studii, reuşind să îşi menţină acelaşi număr de studenţi.

'Am reuşit să îmi fac o imagine asupra evoluţiei învăţământului universitar românesc mai cu seamă din ultimii ani. Universitatea din Craiova a înregistrat atât de multe progrese în ultimii ani, încât a reuşit să ocupe un loc fruntaş unde nu se regăsesc, din păcate, multe dintre universităţile româneşti. Progresele nu s-au înregistrat numai pe linia infrastructurii, dar am observat o preocupare pentru poziţionarea universităţii în ratingurile internaţionale, am observat o atenţie acordată dezvoltării programelor de studii şi mai cu seamă am observat o atenţie acordată studenţilor şi accesului la un act educaţional de calitate. Chiar proiectul de astăzi, faptul că v-aţi gândit să dezvoltaţi infrastructura didactică alături de cea de cercetare, cu gândul la infrastructura socială', a mai afirmat Cîmpeanu.

Cercetarea, uitată

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor a mai spus că la nivel naţional nu există o premisă favorabilă pentru cercetare în universităţi unde nu mai lucrează decât 560 de cercetători cu normă întreagă.

'Mă bucură faptul că la Universitatea din Craiova există o preocupare pentru atragerea de cercetători cu normă întreagă. La nivel naţional sunt 23.000 de cadre didactice şi 560 de cercetători cu normă întreagă. Nu există o premisă favorabilă pentru cercetare în universităţi. Avem universităţi cu infrastructură de cercetare nemaipomenită, dar toţi aceia care suntem cadre didactice ştim foarte bine că este greu să faci în acelaşi timp şi activitate didactică şi de cercetare şi eventual şi activitate administrativă. Faptul că acordaţi atenţia cuvenită atragerii de cercetători cu normă întreagă, angajaţi ai universităţii, este cel mai bun trend de dezvoltare a activităţii ştiinţifice', a mai spus Cîmpeanu.

Universitatea din Craiova a inaugurat, miercuri, campusul Facultăţii de Mecanică, care a fost modernizat printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro.

Proiectul a prevăzut reabilitarea, modernizarea clădirilor existente, extinderea şi refuncţionalizarea unora dintre acestea, crearea de condiţii conform unor norme de elită pentru desfăşurarea proceselor educaţionale. Astfel, au fost amenajate la standarde europene spaţii destinate predării cursurilor, desfăşurării laboratoarelor, spaţii pentru birourile profesorilor, pentru consultaţii, secretariat, dar şi birourile de informare.

De asemenea, a fost construită o bază sportivă şi au fost amenajate spaţii ultramoderne de cazare dotate la nivel hotelier. Tot cu fonduri europene, au fost achiziţionate şi implementate echipamente şi aparatură de laborator de ultimă generaţie. În acelaşi timp, a fost realizată o infrastructură modernă şi performantă pentru biblioteca facultăţii cu acces direct la informaţia ştiinţifică de actualitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel