Statuie controversată, dată jos de pe soclu în New York
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
Statuia unui medic din secolul al XIX-lea care a efectuat experimente controversate pe femei, în special sclave de culoare, a fost îndepărtat din Central Park.

Doctorul James Marion Sims, un chirurg american care a trăit în urmă cu 150 de ani, a devenit cea mai recentă țintă a grupurilor civice din Statele Unite care militează pentru îndepărtarea din spațiile publice ale monumentelor și simbolurilor confederate. Statuia sa a fost îndepărtată din Central Park, unde fusese ridicată în 1894.

Cu binecuvântarea primarului Blasio

Decizia de scoatere de pe soclu a statuii a fost aprobată în unanimitate de membrii Comisiei de Design Public din New York, după ce Bill de Blasio, primarul metropolei americane, a creat un grup de lucru pentru a răspunde cererilor venite din partea cetățenilor nemulțumiți de perpetuarea unei moșteniri istorice astăzi văzută drept incorectă din punct de vedere politic.

Plachetă cu mesaj în termeni elogioși

Pe soclul statuii dcotorului James Marion Sim, considerat un pioner al intervențiilor chirurgicale în practica ginecologiei, se afla o plachetă comemorativă care îl elogia: „Strălucitoarele sale realizări au purtat faima chirurgiei americane în toată lumea”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel