Urmărește emisiunea live
S-a descoperit soluția pentru poluarea cu plastic
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
Oamenii de știință au dezvoltat o enzimă care consumă plastic, având potențialul de a rezolva una dintre cele mai grave probleme ecologice ale planetei.

O echipă mixtă de cercetători ai Universității din Portsmouth (Marea Britanie) și ai Departamentului SUA pentru Energii Regenerabile (NREL) a făcut descoperirea în timp ce era examinată structura unei enzime naturale găsite într-o groapă de gunoi din Japonia.

Consumă plasticul cunoscut ca PET

Enzima respectivă, purtând numele științific Ideonella sakaiensis 201-F6, este capabilă să consume polietilenă tereftalată sau PET, material patentat ca plastic în anii 1940 și folosit anual pentru producerea a milioane de tone de recipiente, în special pentru lichide.

Descoperire accidentală

Cercetătorii își propuseseră să-i studieze structura, însă au creat accidental o enzină și mai bună la degradarea reziduurilor din plastic PET. „Ne concentram să-i descoperim structura, însă am mers un pas mai departe și am creat o enzimă cu performanțe îmbunătățite la descompunerea acestui plastic”, a declarat Gregg Beckham, șeful echipei de cercetători ai NREL.

Reciclarea plasticului din natură

Universitatea din Portsmouth afirmă pe site-ul propriu că descoperirea ar putea oferi soluția pentru reciclarea a milioane de tone de plastic aruncate în natură, care altminteri necesită sute de ani pentru a se degrada în ritm natural.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel