Simion: Cei care pleacă "se leapădă de românitate"
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
astazi-e-ziua-ta-academician-eugen-simion-18452995
astazi-e-ziua-ta-academician-eugen-simion-18452995
Academicianul Eugen Simion susţine că după valul de emigrări, satul nostru nu prea mai există decât în amintire.

Academicianul Eugen Simion a atras atenţia luni asupra faptului că patru milioane de români s-au mutat în străinătate şi a vorbit despre necesitatea adoptării unui proiect de ţară pentru satul românesc, în condiţiile în care satul "ca matrice a spiritului nostru nu prea mai există decât în amintirea noastră, în bocetul şi regretul nostru".

"Este un alt sat românesc astăzi. Lui trebuie să ne adresăm şi la el trebuie să ne gândim, propunându-i ceva. (...) Goga spune, la un moment dat, vorbind de înstrăinarea satului ardelean în esenţă, care trăia sub stăpânire străină: "Aşa că ne vom muta în altă ţară", ca un fel de profeţie sumbră. Ei bine, nu ne trebuie prea multă imaginaţie, ne dăm seama că se întâmplă acest lucru. Dacă este adevărat ce ne spun economiştii şi statisticienii noştri, patru milioane de români s-au mutat în altă ţară. Majoritatea sunt ţărani, evident. Patru milioane. E un popor. Dacă ce ar spune unii - şase milioane, înseamnă că un popor, o naţiune mai mult decât importantă din spaţiul european s-a mutat în altă ţară", a spus academicianul la dezbaterea "Satul românesc - 100 de ani de evoluţie rurală", desfăşurat în Aula Academiei Române.

Fostul preşedinte al Academiei a deplâns faptul că cei care pleacă "se leapădă de românitate", "nu mai vor să fie români".

"Nu ştiu dacă aţi observat. Noi discutăm mereu. Există o anumită instabilitate în lumea românească de astăzi. Spiritul omenesc este foarte agitat, înspăimântat, depresiv. Românii nu mai cred în ei. Românii nu mai vor să fie români. (...) Acum el vrea să plece din ţară", a mai spus acad. Eugen Simion.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel