Shhaideh, respinsă. Jurnalistă: De ce nu au dreptate susținătorii lui Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Klaus Iohannis a respins propunerea PSD - ALDE pentru funcția de premier, pe Sevil Shhaideh, fără a-și motiva decizia.

Jurnalista Marcela Feraru a spus că dacă președintele va face respingeri succesive, Klaus Iohannis va ajunge chiar să aleagă el însuși premierul fără să țină cont de votul din 11 decembrie.

"De ce nu au dreptate sustinatorii lui Iohannis cand ii acorda dreptul de a respinge un candidat? Pentru ca prin absurd, prin respingeri succesive, presedintele ar ajunge sa aleaga el insusi premierul, negand astfel dreptul partidului care a castigat alegerile de a-si desemna premierul", a scris Marcela Feraru pe Faceboook.

[citeste si]

Amintim că decizia CCR vine să lămurească problema numirii premierului în relație cu președintele țării.

"Curtea constată că procedura de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă în vedere în mod concurent cele două criterii anterior menţionate, pentru că nu se poate ignora nici rezultatul electoral al competitorilor electorali, dar nici finalitatea procedurii, respectiv desemnarea unui candidat care să poată asigura coagularea unei majorităţi parlamentare în vederea obţinerii votului de încredere.

Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului", se arată în decizia CCR din februarie 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel