Sat, aproape de București, unde e imposibil să te căsătorești. Drama unei țări unde populația scade mai repede decât oriunde în lume
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
La o aruncătură de băț de România se află țara unde populația scade mai repede decât oriunde în lume.

Vorbim despre Bulgaria. Aici, în satul Kalotina, este imposibil să găsești pe cineva cu care să te căsătorești. O spune un bărbat de 30 de ani, Stoyan Evtimov, unul dintre puținii tineri care au rămas în acest sat pierdut de munte, undeva în Bulgaria. 13 oameni trăiesc în Kalotina dintre cei 600 câți erau cândva.

Satele din această țară, precum multe altele din Europa, pierd locuitori pe capete. Când comunismul a căzut, în 1989, oamenii au început să ia calea orașelor. Dar ei nu s-au oprit aici. Au vrut și mai mult și au luat calea străinătății.

În 1989, aproape nouă milioane de oameni locuiau în Bulgaria. Acum sunt cam șapte milioane. Până în 2050, această cifră este estimată la 5,5 milioane. Până la sfârșitul secolului ar putea fi jumătate din populația actuală.

Odată cu exodul masiv, mai este un factor care contribuie la diminuare drastică a populației în Bulgaria: rata natalității. În Kalotina, satul despre care BBC Mundo scrie în reportajul său, cei mai mulți oameni au peste 60 de ani. Rafturile magazinului alimentar de acolo sunt aproape goale pentru că nu sunt mulți clienți și oricum în curând va trebui închis. "Unii oameni s-au mutat la orașe, alții sunt la cimitir", a spus un bărbat de 70 de ani.

Guvernul din Bulgaria a început să introducă măsuri pentru a combate depopularea: oferă ajutor financiar pentru tratamentele de fertilitate, oferă asistență pentru îngrijirea copiilor și ajutor ipotecar.

Deși Guvernul declară că promovează idei de creștere a natalității, în satele din Bulgaria sentimentul este că politicienii vorbesc, dar nu și fac ceva concret.

"Suntem abandonați, abandonați de toți, de conducătorii și de Dumnezeu", a spus un vârstnic citat de BBC Mundo.

"Politicienii nu vor face nimic pentru noi, ei sunt interesați doar de propriile lor interese, nu le pasă de oameni, în special de bătrânii satului, nici măcar nu le pasă de tineri pentru că aceștia sunt în străinătate. Deci politicienilor nu le pasă deloc și statul bulgar dispare", a mai zis bărbatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel