Rusia, OBLIGATĂ să plătească despăgubiri uriașe
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) a ONU, care este însărcinată cu soluţionarea disputelor internaţionale, a anunţat că Rusia trebuie să plătească Olandei despăgubiri în valoare de 5,4 milioane de euro pentru sechestrarea în anul 2013 a navei Arctic Sunrise şi arestarea a 30 de persoane aflate la bord. 

”Instanţa a hotărât în unanimitate valoarea despăgubirilor datorate Olandei de către Rusia”, se arată într-un comunicat al CPA. 

Despăgubirile includ, printre altele, costurile necesare pentru reparaţia navei, sumele plătite drept cauţiune pentru eliberarea echipajului şi prejudiciul moral cauzat de arestarea lor, a precizat CPA. 

Cei 30 de membri ai echipajului Arctic Sunrise, între care şi 26 de străini, au fost arestaţi în septembrie 2013 de Rusia după ce au încercat să escaladeze o platformă petrolieră a concernului rus Gazprom din Marea Barents, pentru a protesta faţă de exploatarea resurselor petroliere în această regiune. Platforma se afla în zona economică exclusivă a Rusiei, dar în afara apelor teritoriale ruseşti. 

Activiştii au fost arestaţi de autorităţile ruse şi acuzaţi de piraterie şi huliganism. În urma presiunilor internaţionale, ei au fost eliberaţi, dar nava a rămas blocată timp de aproape un an în portul Murmansk din nord-vestul Rusiei, de unde a fost apoi remorcată până în Olanda. 

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel