Rusia și OSCE, reacție după autoproclamarea statului "Mica Rusie" din Ucraina
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Proclamarea, marți, de către separatiștii proruși a unui nou stat în estul Ucrainei, denumit ''Mica Rusie'', a provocat reacții nu numai din partea unor capitale occidentale, ci și a Moscovei, relatează miercuri agenția DPA.

Sunt preocupat în legătură cu retorica provocatoare pe care o auzim din partea Donețkului, a declarat ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, a cărui țară deține președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), după ce separatiștii au anunțat că au înființat un nou stat în regiunea Donețk a Ucrainei.

Kurz a avertizat toarte părțile în legătură cu periclitarea acordurilor de la Minsk (Belarus), un armistițiu firav monitorizat în prezent de către observatori ai OSCE și care nu a fost niciodată aplicat total. Fac apel la părți să dea dovadă de reținere de la orice declarații conflictuale sau acțiuni ce pun în pericol aplicarea acordurilor de la Minsk și care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, a mai spus ministrul austriac.

Marți, separatiștii din Donețk au anunțat că au creat un nou stat, denumit Malorusia, sau Mica Rusie, în estul Ucrainei. Separatiștii din regiunea vecină Lugansk, care sunt aliați ai miliției din Donețk, s-au arătat surprinși de anunț, spunând că declarația referitoare la caracterul statal nu a fost discutată mai înainte.

În timp ce un purtător de cuvânt al guvernului german a caracterizat demersul separatiștilor proruși ca fiind total inacceptabil, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promis reinstaurarea suveranității ucrainene în regiunile controlate de către rebeli. Proiectul 'Noua Rusie' este îngropat, a declarat Poroșenko, potrivit purtătorului său de cuvânt, Sviatoslav Țegolko, într-o postare pe Twitter.

Critici au venit și din partea Rusiei, unde Boris Grizlov, negociatorul șef al Moscovei pentru problema privind estul Ucrainei, a respins declarația separatiștilor. Această inițiativă nu se încadrează în procesul de la Minsk. O iau pur și simplu ca pe o invitație la discuție. Această declarație nu are efecte cu caracter constitutiv, a afirmat Grizlov, citat de agenția Tass, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel