REFERENDUM Moldova, demitere Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Dorin Chirtoaca
Dorin Chirtoaca
Duminică, circa 650.000 de persoane cu drept de vot din Chișinău sunt așteptate la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Referendumul a fost convocat la inițiativa Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și este susținut de alte două formațiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniștilor și "Partidul Nostru", acest referendum fiind o premieră pentru Moldova.

Potrivit  Codului Electoral din Republica Moldova, "revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia doar dacă pentru el a votat un număr egal sau mai mare de alegători, decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul votanților care au participat la acest proces" scrie Agerpres.

[citeste si]

Peste 70.000 de semnături au fost colectate Liderii PSRM pentru demiterea primarului capitalei Republicii Moldovei. Acțiunea a fost demarată în luna septembrie, după ce Dorin Chirtoacă a fost arestat la domiciliu într-un dosar de corupție, el fiind acuzat de trafic de influență.

Partidele de stânga alături de președintele Igor Dodor susțin referendumul și fac apel la alegători să participe la acțiunea electorală, partidele de dreapta, printre care Partidul Liberal, din partea căruia a candidat și a fost ales Dorin Chirtoacă, dar și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, au anunțat că vor boicota referendumul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel