Prima femeie prim-ministru din istorie. ”Ce știe ea despre politică”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Foto: Historia.ro
Foto: Historia.ro
Prima femeie prim-ministru din istorie a fost Sirimavo Bandaranaike. Ea a devenit premier în Sri Lanka în 21 iulie 1960 și este prima femeie din istorie care a ocupat această funcție. Soțul său, Solomon ”Solla” fusese asasinat, când Sirimavo a decis să preia ea funcția acestuia de prim-ministru. Vărul soțului său a criticat această intenție afirmând ”Ce știe ea despre politică” și chiar că ”În timpul mandatului lui Solla, Sirima nu a condus decât focul din bucătărie”, potrivit  Historia . 

Sirimavo Bandaranaike era obișnuită cu politica. Tatăl său era membru al Senatului. Dorind ca fiica sa să aibă o educație aleasă, părinții săi au trimis-o la una dintre cele mai bune școli cu internat. După ce a terminat studiile, ea s-a axat pe voluntariat. A mers zeci de kilometri prin junglă pentru a distribui mâncare și medicamente, dar și pentru a deschide clinici şi a organiza viaţa industrială din sate.

”Nunta secolului”

În 1940, Sirimavo s-a căsătorit cu West Ridgeway Dias Bandaranaike – un tânăr inteligent, absolvent al universităţii Oxford, fiu al unui politician renumit din Sri Lanka. Oamenii din zonă au spus că e ”nunta secolului”. Cei doi tineri făceau parte din Govigama, cea mai mare şi influentă castă din Sri Lanka. Ei au avut împreună trei copii. Viața de soție s-a amestecat cu politica inițial doar prin servirea cu răcoritoare a politicienilor invitați acasă de soțul său. Ea a devenit omul de încredere al soțului său și chiar l-a convins să demisioneze din guvern şi de la conducerea United National Party (UNP) în 1951. La scurt timp după acest important eveniment, soţul ei a înfiinţat Partidul pentru Libertate din Sri Lanka, o organizaţie socialist-democrată, marcând liniile politice pe care partidul le va urma pentru restul secolului.

La alegerile generale din anul următor, Sirimavo a fost pe listă. Ea a organiza campania electorală a soțului său. Partidul nou-înființat a câștigat alegerile.

Momentul când devine prima femeie prim-ministru din istorie

În 1956, Solomn Bandaranaike a câștigat alegerile și a devenit prim-ministru. El a fost asasinat în 1959 de un călugăr buddhist.  Sirimavo, ca succesor legitim al soţului său, a fost pusă la conducerea partidului, devenind în scurt timp şi senatoare. Apoi, în iulie 1960, promovând totuşi politica soţului ei şi bucurându-se de simpatia poporului, ea a câştigat alegerile, devenind prima femeie din istorie care ocupa funcţia de prim-ministru.

Ea a consolidat legăturile cu Uniunea Sovietică și China. La presiunea partidelor de dreapta, mandatul ei ca prim-ministru s-a încheiat după patru ani.

Fiica sa, președinte al Sri Lanka: I-a oferit mamei sale al treilea mandat de prim-ministru

După cinci ani, în 1970, partidul de stânga a câştigat din nou majoritatea parlamentară, iar Sirimavo şi-a obţinut astfel cel de-al doilea mandat ca prim-ministru. De această dată, schimbările pe care le-a făcut au fost de o importanţă istorică: în 1972 a schimbat Constituţia, Sri Lanka devenind republică. Criza de petrol şi nedobândirea ajutorului din Vest se pare că au atârnat greu la decizia schimbării sale din funcţie. În 1980 a fost acuzată de abuz de putere în favoarea întârzierii alegerilor. A fost exclusă din Parlament şi i s-a interzis să ocupe orice funcţie publică timp de şapte ani. Lucrurile au evoluat într-un mod neaşteptat: în 1994, ambiţioasa ei fată, Chandrika, a devenit preşedintele Sri Lankăi, ea acordându-i mamei sale cel de-al treilea mandat de prim-ministru. Ea a rămas în funcţie aproape până la moartea sa. A murit chiar în ziua alegerilor, pe 10 octombrie 2000.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel