Preşedintele Jacob Zuma şi-a anunţat DEMISIA
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Președintele Africii de Sud, Jacob Zuma, şi-a anunţat demisia 'cu efect imediat', cedând ordinelor partidului său, Congresul Naţional African (ANC), relatează AFP.

'Am decis să demisionez cu efect imediat din funcţia de preşedinte al ţării, chiar dacă sunt în dezacord cu conducerea organizaţiei mele', a declarat Jacob Zuma în cursul unei alocuţiuni transmise în direct la televiziune. 'Trebuie să accept că partidul şi compatrioţii mei doresc să mă concedieze', a adăugat el, dând asigurări că a fost 'întotdeauna un membru disciplinat al ANC'.

Săptămâni de negocieri

După săptămâni de negocieri şi reuniuni, partidul la putere a cerut marţi demisia preşedintelui Jacob Zuma, implicat în numeroase scandaluri de corupţie. În lipsa unui răspuns din partea sa, ANC a decis miercuri la prânz să îl constrângă să părăsească puterea, anunţând pentru joi votul unei moţiuni de neîncredere al cărui rezultat era uşor de anticipat. 'Am fost constrâns să demisionez din cauza moţiunii de neîncredere', a explicat şeful statului în alocuţiunea sa.

[citeste si]  

Puterea lui Jacob Zuma a început să se clatine după alegerea în decembrie la conducerea ANC a vicepreşedintelui Cyril Ramaphosa a cărui campanie s-a axat pe lupta împotriva corupţiei. Acesta din urmă era ferm hotărât să îl împingă spre ieşire pe preşedintele Zuma, devenit mult prea incomod în perspectiva alegerilor generale din 2019. Conform Constituţiei, Cyril Ramaphosa a devenit preşedinte interimar al ţării imediat după demisia lui Jacob Zuma. În termen de 30 de zile, parlamentul trebuie să îl aleagă oficial în această funcţie. Alegerile din parlament urmează să aibă loc el mai târziu vineri, potrivit AFP, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel