Prazul, leguma minune care învige ciroza şi diabetul
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Aflați încă în postul Crăciunului, consumul de praz poate fi benefic pentru sănătate. Consumat în stare crudă, sub formă de suc, decoct sau vin, prazul este plăcut la gust, dar are şi numeroase proprietăţi vindecătoare ale ficatului, plămânilor, glandei endocrine, diabetului, anexitei sau tulburărilor digestive.

Sucul de praz  elimină lichidul de ascită

Prazul se folosea încă din Antichitate, atât ca aliment, cât şi ca leac tămăduitor,datorită unei compoziţii chimice foarte echilibrate: apă, în procent de 87-90%, hidraţi de carbon, proteine, grăsimi, substanţe minerale, ulei volatil şi vitaminele A, B1, B2 şi C. În ceea ce priveşte proprietăţile terapeutice ale acestei legume se aseamănă oarecum cu cele ale cepei, fiind calmant, drenor biliar, cicatrizant, vermifug, emolient, expectorant, diuretic, având proprietatea de a distruge foarte mulţi germeni patogeni, ajutând la calmarea şi ameliorarea tulburărilor digestive. Sucul de praz crud, ajută la eliminarea lichidului de ascită, care se acumulează în cavitatea abdominală în bolile cirotice.

[citeste si]

Sucul se obţine prin simpla centrifugare a 10 bucăţi de praz, a câte 2 cm fiecare, după care se strecoară printr-un tifon, amestecându-se cu 200ml lapte dulce, cu un procent ridicat de grăsime. Se păstrează la frigider şi se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul întregii zile. Cura durează două săptămâni, cu o pauză de 5 zile, apoi alte două săptămâni de tratament. Se poate repeta din două în două luni.

Vinul de praz scade glicemia

O jumătate de kg de praz proaspăt, la care se adaugă un litru de vin alb, au proprietăţi hipoglicemiante de excepţie. Pentru aceasta se va prepara un vin naturist, pe cât de simplu, pe atât de eficient. Se toacă mărunt porţiunea albă a tulpinei până la vârfurile verzi şi se pune la macerat timp de o săptămână, împreună cu vinul, într-un vas de sticlă închis eremtic.

În toată această perioadă, maceratul se agită puternic în fiecare zi, iar după cele 7 zile în care a stat închis ermetic, preparatul se filtrează şi se păstrează în sticle de culoare închisă. Pentru scăderea glicemiei se va lua o lingură cu vin de praz, înaintea meselor de dimineaţă, prânz şi seară, timp de două săptămâni, iar cei care suferă de azotomie (creşterea anormală a cantităţii de uree din sânge), vor face acest tratament pe parcursul a 30 de zile. Pentru obţinerea acestui leac naturist este bine să se folosească vin de ţară, fără metabisulfit sau alte adausuri chimice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel