Polonia a legalizat utilizarea medicală limitată a canabisului
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
canabis
canabis
Parlamentul polonez, dominat de dreapta conservatoare şi naţionalistă, a adoptat joi o lege care legalizează utilizarea medicală limitată a canabisului, informează AFP.

Potrivit textului de lege votat aproape în unanimitate de 440 membri ai camerei inferioare a parlamentului, medicamente pe bază de canabis vor putea fi produse, pe bază de reţetă, în farmacii cu ajutorul materiilor prime importate. Doar doi membri au votat împotrivă şi unul s-a abţinut.

Legea exclude utilizarea de canabis în scop recreativ. Posibilitatea cultivării canabisului în scopuri medicale în Polonia, prevăzută în proiectul iniţial, a fost respinsă. Pentru a intra în vigoare, textul de lege trebuie votat de Senat şi semnat de preşedintele ţării.

Conform unui sondaj realizat în ianuarie, 78% dintre polonezi cred că accesul la marijuana ar trebui să fie legal.

Dezbaterea asupra utilizării medicale a canabisului în Polonia s-a intensificat în 2015 după demiterea unui medic dintr-un mare spital pentru copii din Varşovia pentru că a administrat tinerilor pacienţi bolnavi de epilepsie marijuana în scop experimental, fără a informa conducerea spitalului. Ea a fost relansată anul trecut de către un deputat de stânga, Tomasz Kalita, care suferea de cancer la creier. Parlamentarul a murit în ianuarie 2017.

Utilizarea medicală a canabisului este autorizată în Cehia, Finlanda, Olanda, Portugalia şi Spania, precum şi în 23 de state americane.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel