PESCO. România, în proiectul cooperării militare. Statele care au refuzat semnarea acordului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu au participat la ceremonia semnării notificării privind participarea la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), alături de omologi din 23 de state membre ale Uniunii Europene. Marea Britanie, alături de alte patru state au refuzat să semneze participarea la noul parteneriat.

Marea Britanie a refuzat să participe la proiectul de cooperare militară a țărilor din UE. Mai sunt și alte patru state care au rămas deoparte: Irlanda, Danemarca, Portugalia și Malta. Toate aceste state țin de spațiul maritim și aproximează contururile vechiului areal de dominație britanică. 

PESCO reprezinta o forma intensificata de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate si Aparare Comuna, in domeniul dezvoltarii capabilitatilor de aparare la nivel european. Romania se alatura astfel altor 23 de state membre ale UE, care au semnat tot ieri, la acest demers esential pentru apararea comuna europeana. Evenimentul a avut loc în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe desfășurate la Bruxelles.

[citeste si]

Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat aprecierea pentru progresul obținut până în acest moment în procesul de consolidare a dimensiunii de securitate și apărare a UE, lansarea PESCO "semnificând începutul unor dezvoltări pe care România le dorește a fi cât mai cuprinzătoare la nivelul statelor membre", arată sursa citată.

Etapa semnării Notificării PESCO se înscrie în seria deciziilor de implementare a obiectivelor Strategiei Globale a UE pentru Politică Externă și Securitate Comună, proces în care România s-a implicat activ. Participarea țării noastre la PESCO a fost aprobată prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 17 octombrie 2017.

PESCO este instituit de Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat în 2007 și intrat în vigoare în anul 2009.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel