Numele viitorului premier. Strategia schimbării lui Grindeanu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Klaus iohannis la sedinta de Guvern Grindeanu
Klaus iohannis la sedinta de Guvern Grindeanu
Conform unor surse DCNews, ministrul de Interne Carmen Dan este pregătită să preia funcția lui Sorin Grindeanu. Mai multe scenarii pentru soluționarea disputei de la vârful PSD sunt luate în calcul de liderii politici ai Coliției de guvernare, inclusiv UDMR.

UPDATE: Un alt nume luat în calcul, în ipoteza că vom avea o femeie premier, evocată de Gabi Firea, este cel al europarlamentarului Viorica Dăncilă, președinta organizației de femei a PSD. 

Carmen Dan, ministru de Interne, din echipa de colaboratori fideli ai lui Liviu Dragnea, îl va înlocui, cel mai probabil, pe Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului. Surse din interiorul partidului social-democrat au relatat DCNews că dna Carmen Dan este pregătită pentru a prelua funcția de premier. Ultimele declarații ale edilului Gabriela Firea, care spunea la RTV că își dorește o femeie în fruntea Executivului, vin ca o confirmare publică a discuțiilor de la vârful PSD. 

Cum ar putea fi schimbat Sorin Grindeanu? 

Liviu Dragnea a anunțat încheierea evaluării Guvernului, la începutul săptămânii urmând a face publică lista remanierii. Premierul Sorin Grindeanu va primi în plic mutările pe care trebuie să le efectueze. Asta la doar două zile după ce a afirmat, într-o postare Facebook, că este nevoie de stabilitate și nu sunt necesare modificări în Guvern.

În cazul în care premierul va refuza lista de schimbări solicitate de Liviu Dragnea, i se poate cere demisia. PSD are un motiv bine întemeiat, bazat pe programul de guvernare și pe refuzul unor solicitări venite din partea majorității parlamentare. În cazul în care va accepta mutările în plic, Sorin Grindeanu rămâne în funcție, însă devine irelevant politic. Decizia este la partid, nu în Piața Victoria.  

Alt scenariu vehiculat privește schimbarea componenței politice a Guvernului, respectiv intrarea UDMR la guvernare. Astfel, majoritatea ar avea nevoie de un nou vot în Parlament, ceea ce ar complica procedura.

O variantă mai simplă este cea în care Călin Popescu Tăriceanu solicită schimbarea unor miniștri și a premierului, amenințând cu părăsirea Coaliției de către ALDE, dacă nu se realizează modificările.

 O decizie finală s-ar putea lua în Comitetul Executiv al PSD.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel