MS: Măsurile luate în cazul de deces în urma transfuziei greșite de sânge
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Marinas
WhatsApp
transfuzie-sange
transfuzie-sange
Asistenta de la Spitalul Pantelimon care a făcut transfuzia greşită a fost amendată cu 1.000 de lei.    
Asistenta care a administrat greşit masă eritrocitară unui pacient internat la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală a fost amendată cu 1.000 de lei. Totodată, acesteia i-a fost suspendat contractul de muncă, informează Ministerul Sănătăţii. 

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a solicitat o anchetă în cazul pacientului în vârstă de 66 ani, internat la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, care a decedat în urma unei transfuzii sanguine. 

„La cererea ministrului Sănătăţii, o echipă de inspectori din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Control în Sănătate Publică şi un reprezentant al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională au efectuat o acţiune de verificare în perioada 17 - 18 aprilie 2017. Conform unui raport de control preliminar, întocmit de inspectorii sanitari, din neglijenţa unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masă eritrocitară, fără a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitară fiind destinată unui alt pacient, care se afla în aceeaşi rezervă”, precizează MS, într-un comunicat de presă. 

[citeste si]

Inspectorii sanitari au înaintat conducerii unităţii sanitare recomandări care prevăd instruirea personalului cu atribuţii în indicarea şi aplicarea terapiei transfuzionale, actualizarea deciziilor de înfiinţare a comisiei de hemovigilenţă şi de nominalizare a coordonatorului UTS, achiziţionarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului şi respectarea protocoalelor de primire, livrare şi administrare produse sanguine. 

În perioada următoare raportul va fi completat şi cu punctul de vedere al reprezentantului Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, precizează MS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel