Ministerul Sănătăţii, date oficiale. Câţi medici oncologi sunt în România
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Spital
Spital
Numărul total al medicilor şi medicilor rezidenţi cu specialitatea oncologie în România este de 495, potrivit datelor deţinute de Ministerul Sănătăţii pentru anul 2016, transmise la solicitarea Agerpres.

Cei mai mulţi medici oncologi se află la Cluj-Napoca - 89 şi Bucureşti - 50. La polul opus se află judeţul Călăraşi, cu un singur medic oncolog rezident.

Din cei 276 de medici rezidenţi înregistraţi la nivelul întregii ţări, cei mai mulţi lucrau în unităţi medicale din Iaşi - 25, Craiova - 18 şi Cluj Napoca - 9.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, susţine că numărul medicilor oncologi raportat la numărul de pacienţi diagnosticaţi cu cancer este foarte mic. "Conform studiului IMAS din 2015, în România sunt peste 850.000 de pacienţi cu cancer. Conform datelor de la Casa Naţională, în fiecare an sunt cam 115.000 în tratament efectiv din cei 850.000 de pacienţi. În fiecare an, în România, sunt diagnosticaţi 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala. Deci, 130 de pacienţi mor zilnic în România de patologia oncologică din varii motive. Unii descoperă boala prea târziu, unii n-au acces la investigaţii şi tratamente. Mulţi dintre cei 130 ar fi putut fi salvaţi sau, mă rog, li s-ar fi putut prelungi viaţa, dar, neavând acces la tratamente şi investigaţii, ei mor fără nicio şansă', a declarat Cezar Irimia pentru Agerpres. Acesta susţine că, din datele pe care le are, numărul medicilor oncologi la nivelul întregii ţări este de 300, plus 50 de medici radioterapeuţi cu competenţe în oncologie. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel