Mexic: Uraganul Dora crește în intensitate
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Uraganul Dora, de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, a căpătat forță în ultimele ore și se localizează în fața statelor Colima și Jalisco continuând să se deplaseze paralel cu coastele mexicane, a informat Serviciul Meteorologic Național (SMN) citat de EFE.

În raportul său cel mai recent de luni, SMN a indicat că Dora se află la 315 km sud-vest de Manzanillo, Colima, și la 330 km sud de Cabo Corrientes, Jalisco, și avansează în direcția vest-nord-vest cu 20 de km/h.

Dora, primul uragan al sezonului în Oceanul Pacific, este însoțit de vânturi susținute de 140 de km/h și de rafale de 165 de km/h.

Potrivit prognozei SMN, Dora va provoca furtuni punctuale intense cu precipitații de 75—150 mm în statele Michoacán, Guerrero și Oaxaca, și foarte puternice cu precipitații de 50—75 mm, în Estado de México, Nayarit, Jalisco și Colima, precum și valuri de între 2 și 4 patru metri pe coastele din Nayarit până la Guerrero.

Autoritățile au cerut populației din aceste regiuni să fie vigilentă în fața ploilor, vântului și valurilor înalte (inclusiv navigația maritimă) și să aibă în vedere recomandările emise de Sistemul Național de Protecție Civilă.

Potrivit prognozei, uraganul va continua să se intensifice în următoarele ore. În cursul zilei de marți va scădea din intensitate, va redeveni furtună tropicală și se va situa la 435 de km sud-vest de Cabo San Lucas, în Baja California Sur.

Dora, care s-a format duminică în fața coastelor statului Guerrero, s-a transformat în cursul zilei de luni în uragan.

Guvernul mexican prevede ca anul acesta țara să fie afectată de între 3 și cinci cicloane tropicale (dintr-un total de 27) care se vor forma în apele Pacificului și Atlanticului în acest sezon atipic, care a fost devansat probabil de fenomenul El Nińo.

În bazinul Pacificului furtuna Adrian s-a format cu șase zile înainte de începerea tradițională a sezonului uraganelor, care debutează la 15 mai și se încheie la 30 noiembrie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel