Legea CSM. Telenovelă Putere-Opoziţie: între "bătaie joc" şi "omagierea" lui Trump
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Dezbaterile în Camera Deputaţilor au prilejuit schimburi de replici acide sau hilare, în momentele în care USR şi PNL au acuzat coaliţia PSD-ALDE-UDMR că 'îşi bate joc' de CSM, iar Bacalbaşa l-a 'omagiat' pe Trump.

Reprezentanţii USR şi PNL au acuzat miercuri din nou, de la tribuna Camerei Deputaţilor, coaliţia PSD - ALDE - UDMR că îşi bate joc de un mecanism sensibil - CSM -, în timp ce deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a omagiat 'clarviziunea preşedintelui SUA, Donald Trump, care a dezvăluit zilele trecute reţeaua de păianjen internaţională a banditismului numit hashtag rezist.

La dezbaterile generale referitoare la proiectului de modificare a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, deputatul USR Stelian Ion a criticat în mod punctual amendamentul adoptat marţi de Comisia pentru legile Justiţiei referitor la Inspecţia Judiciară.

"Un ghiveci, o bazaconie"

"Aţi stat dumneavoastră şi v-aţi uitat la nişte posturi tv, la nişte emisiuni foarte interesante, în care se propagă această idee nocivă cum că justiţia în România este una abuzivă şi toate condamnările acestea de răsunet din ultimul timp au fost nişte abuzuri incomensurabile şi toţi aceşti domni politicieni care au suferit condamnări penale sunt nişte persecutaţi politic. Şi aţi tras concluzia că lucrurile nu funcţionează bine pe la Inspecţia Judiciară, pentru că nu mai funcţionează butoanele alea. Nu e ok ce faceţi, este foarte trist", a spus Stelian Ion.

Potrivit acestuia, proiectului de modificare a legii 317/2004 este de fapt 'un ghiveci între un proiect aruncat pe masă de Tudorel Toader şi nişte politicieni'.

"Aţi venit cu ideea aia cu Consiliu de integritate, o bazaconie efectiv. Consiliul Legislativ a dat un aviz prin care a spulberat efectiv această inepţie. După ce s-a demonstrat că era o inepţie aţi venit acum câteva zile, ne-aţi trimis un mail celor de la Comisia specială, prin care ne-aţi dezvăluit aşa marea creaţie pe care o aveţi pentru Inspecţia Judiciară, un organism atât de important în privinţa funcţionării Justiţiei, pentru că este vorba de un mecanism care verifică magistraţii şi care face nişte propuneri şi ia nişte măsuri foarte importante pentru cariera magistraţilor. Totul este peste noapte, totul este scos de sub mânecă, într-un fel de scamatorie pe care o faceţi cu Justiţia şi cu România", a arătat deputatul USR.

Inspectorul şef, scutit de examen, dar foarte multe atribuţii

Varianta finală privind Inspecţia Judiciară este 'extrem de nocivă', în opinia deputatului USR, pentru că 'face din inspectorul şef un supraom al magistraturii'.

"Inspectorul şef este cel care îşi face propriile reguli. El îşi numeşte adjuncţii, inspectorul şef face normele de procedură în baza cărora se vor face acele anchete, inspectorul şef este cel care face regulamentul potrivit căruia sunt admise persoanele care vor să devină inspectori judiciari. (...) Inspectorul şef nu mai dă examen scris, va susţine doar un proiect în faţa CSM-ului. Adică l-aţi scutit de examen, deşi i-aţi dat foarte multe atribuţii. (...) Faceţi din inspectorul judiciar un zbir al Justiţiei, care va decide el singur ce se întâmplă cu magistraţii, face propuneri direct la ministrul Justiţiei peste CSM să se ia decizii cu privire la magistraţi. Aceasta este miza pe care o aveţi de înfăptuit. (...) Este trist, revoltător, îngrijorător ce vreţi să faceţi. Ce se întâmplă acum, într-un fel sau altul, se va întoarce şi împotriva domniilor voastre, vreţi, nu vreţi", a avertizat Stelian Ion.

"Proces complex, îndelungat şi nefericit pentru cetăţeni"

Deputatul Ioan Cupşa a anunţat că grupul parlamentar al PNL este împotriva acestei iniţiative legislative.

"Ceea ce facem noi acum, în Camera Deputaţilor, este doar o etapă dintr-un proces complex, îndelungat şi nefericit pentru concetăţenii noştri. Este un proces care a început în februarie 2017, care a continuat în lunile de vară. (...) În tot cursul acestui proces, am remarcat că aţi supus societatea românească la un adevărat test. Şi românii au răspuns la acest test - asociaţiile profesionale ale magistraţilor, asociaţii sindicale, ONG-uri, profesionişti în Drept, partidele politice de opoziţie - cu toţii v-au răspuns într-un mod foarte dur, respingând propunerile pe care le-aţi făcut. Partenerii noştri externi, parteneri tradiţionali, au avut de asemenea o reacţie pe care o ştiţi foarte bine. (...) CSM este un mecanism sensibil, avem absolut nevoie de acest mecanism, care este practic cel mai important mecanism care asigură independenţa Justiţiei, (...), vă bateţi joc, stricaţi un mecanism foarte sensibil", a afirmat Cupşa.

"Asta nu e legiferare, asta e vandalizare"

Liberalul Cătălin Predoiu a subliniat că această lege are 85 de articole, fiind modificate 43, adică mai bine de 50%.

"Au fost 117 amendamente respinse, 172 de amendamente admise, în total 289 amendamente discutate, plus articolele în sine dau 332 de articole discutate cam în 20 de ore. Adică 18 articole pe oră. Asta nu e legiferare, asta e vandalizare. Legea a fost finalizată aseară, la orele 19,30, nu aveaţi când fizic să citiţi această lege. Ea a plecat tot de la un vis al dlui Toader - să ia Inspecţia Judiciară la Ministerul Justiţiei. Într-o altă zi, dl. Toader s-a întâlnit cu dl Timmermans şi dl Timmermans l-a trimis la plimbare. Într-o altă zi, dl Toader a venit şi a lăsat legea aici pe preş, la Parlament, unde, în generozitatea dvs., aţi cules-o să o transformaţi în ceea ce avem azi în faţă. Adică v-aţi trezit cu o belea pe cap. Şi atunci întrebarea este ce aţi făcut mai departe? (...) N-aţi făcut nimic, adoptaţi această lege degeaba. În realitate, ceea ce s-a întâmplat în comisie a fost să admiteţi in corpore aproape toate amendamentele CSM şi UNJR, care e un fel de extensie judiciară a dumneavoastră, şi să faceţi aşa cum au vrut cei din sistem. (...) Ce faceţi astăzi este o prostie", a spus Cătălin Predoiu.

Umbra lui Trump în Parlamentul României

Venit la microfon, Nicolae Bacalbaşa (PSD) a dorit să 'omagieze clarviziunea' preşedintelui Statelor Unite.

"Permiteţi-i prostului Bacalbaşa să explice ce se petrece aici în această clipă. Şi ca să înţelegem ce se petrece aici, daţi-mi voie să omagiez clarviziunea şi curajul din acest weekend ale preşedintelui SUA, Donald Trump, care a dezvăluit reţeaua de păianjen internaţională a banditismului numit hashtag rezist. (...) Vedeţi aici zbaterile viperelor unui sistem ocult şi ultimele bale sângeroase ale Monicăi Macovei şi banditismului ei din justiţie. Fraţilor, vă felicit pentru curaj şi clarviziune, daţi-i înainte!', a spus deputatul PSD.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel