India. Misiune spațială, costuri duble
Data publicării:
Autor: George Mihail Pârvan
WhatsApp
luna
luna
Cea de a doua misiune a Indiei pe Lună va costa 122 milioane dolari, mai mult decât dublu față de precedenta.

Costurile celei de a doua misiuni a Indiei pe Lună, programată pentru lunile octombrie-noiembrie, ar urma să se ridice la circa 122 de milioane de dolari, a anunţat, miercuri, într-un comunicat, Departamentul Spaţiului, relatează DPA, preluată de Agerpres. 
Prima misiune pe Lună a Indiei, Chandrayaan-1, a fost lansată în octombrie 2008 şi a avut un cost estimat la 60 de milioane de dolari. Suma reprezintă o treime din costurile misiunii chineze Chang'e-1 şi o şesime din cele ale misiunii nipone lunare Kaguya.

[]

Lansarea, de pe un cosmodrom străin


Costul total al misiunii Chandrayaan-2 este estimat la 8 miliarde de rupii, aproximativ 122 milioane de dolari, potrivit lui K Sivan, preşedinte al Organizaţiei indiene de cercetare în domeniul spaţiului (Indian Space Research Organisation/ISRO). 
Asta reprezintă circa jumătate din costul lansării misiunii de pe un cosmodrom străin, aproximativ 15 miliarde de rupii, a precizat Sivan.

Prima misiune a descoperit apă și gheață pe Lună

Chandrayaan-2 - cuvânt care înseamnă în hindi vehicul lunar - va fi echipat cu un land-rover şi o sondă ce va coborî pe suprafaţa Lunii şi va aduna mostre de sol şi apă. Acestea vor fi transportate pe Terra, pentru analize detaliate, a mai spus Sivan. 
A doua misiune lunară indiană, plănuită iniţial pentru 2013-2014, a fost amânată de mai multe ori.
Instrumentele NASA de la bordul Chandrayaan-1 au descoperit apă şi gheaţă pe suprafaţa Lunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel