GHIȚĂ - CRISTOIU, rezumat INTERVIU, partea a doua
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Joi, 15 martie, de la ora 21:00, este difuzată cea de-a doua parte a interviului cu Sebastian Ghiță, acordat jurnalistului Ion Cristoiu. 

Iată declarațiile lui Sebastian Ghiță, de la momentul prezentării fotografiei cu Laura Kovesi lui Ion Cristoiu:

- Vă rog să nu arătați această fotografie la cameră. Este o cramă, în subsolul casei mele. Este un loc de ținut vinurile. Sunt trei persoane, printre care și membrii familiei mele. Eram mult mai relaxați în acea perioadă. Am poze, filme. Nu cred că demiterea unui demnitar, mai ales a zeiței anticorupție poate fi făcută scurgând filme și poze din locațiile Serviciului. Această poză este de la mine de acasă, din Ploiești. La una din acele întâlniri la care a fost la un moment dat și Victor Ponta era prezentă și Laura Kovesi. 

Ion Cristoiu: Văd, există într-adevăr această fotografie alături de Laura Kovesi. O spun cu toată responsabilitatea unui jurnalist cu o mare experiență. Domnul Sebastian Ghiță spune adevărul.

Sebastian Ghiță a continuat, apoi:

-Le-am spus Florine, Codruța, domnule Dumbravă, dacă eu am stat lângă voi și am furat și am jefuit și am făcut tot ce ați bălăcărit voi în presa asta, la comandă, noi oamenii ce credem despre voi? Că ați stat cu cel mai rău și corupt om? Ei nu recunosc acum că îi ceartă oamenii, o să-i întrebe cum ați stat bot în bot cu acest om care a furat atât? E rezultatul imaginii pe care mi-au creat-o.

Cum s-a împrietenit cu Laura Kovesi 

- Chiar dacă nu recunoaște Laura Kovesi, ne consideram prieteni în acel cerc de oameni. Foarte greu venea la aceste întâlniri Codruța fără Florin(n.r.- Florian Coldea). Rar o vedeai pe Codruța Kovesi fără Coldea. Ei doi aveau o relație mai strânsă profesional, ca să nu se lase loc de intepretări gratuite. A fost o relație strict profesională între cei doi. 

- Ea era procuror general și cred că am cunoscut-o la una dintre zilele acestea, fie 1 decembrie, fie ziua SRI-ului. E altceva de atins acum. La un astfel de eveniment, precum o zi a SRI-ului, vin foarte mulți oameni. Codruța Kovesi era procurorul general al României. Era coadă să fie lumea băgată în seamă. M-am înscris și eu la coadă, ca toată lumea. Am zis bună ziua, sunt Sebastian Ghiță.  

- Nu pot să cred că sunt oameni care spun că n-au fost la K2, dar atunci erau foarte bucuroși că cei de la SRI îi băgau în seamă. M-am dus spontan la ea să facem cunoștință, la fel ca toți cei prezenți la acele întâlniri. Toate localțiile au camere, dacă SRI vrea să arate vreo imagine din vreun sediu al lor, vor putea să o facă. Cele mai multe evenimente publice se întâmplau la vila de protocol a SRI, așa cum au toate instituțiile mari. 

Petrecerile de la vilele SRI 

- Eu aduceam lăutarii la petrecerile SRI. Pur și simplu îi rugam. SRI nu se ocupă cu lăutari. Câteodată de la 7 și până la 11 mai beam un șpriț, mai schimbam două vorbe, apoi plecam acasă. Cam ce fac oamenii la o petrecere. Și-ar fi dorit mai mulți să ajungă la cât mai multe petreceri ale SRI. Informațional vorbind șefii SRI sunt peste media multor oameni. Ei văd, citesc, de dimineață până seară și sunt responsabili pentru viețile a 20 de milioane de oameni. Pentru mine era o dorință zilnică de a afla, de a căuta, de a învăța zilnic.

- Erau și demnitari care nu erau invitați. Unii erau prostuți, alții aveau gura prea mare a doua zi, alții nu căutau proximitatea serviciilor, ci proximitatea Cotrocenilor, se întâmplă multe lucruri într-o societate. Prietena noastră Elena Udrea nu era atât de neliniștită că nu era invitată, pentru că era protejată de președintele Traian Băsescu. Traian Băsescu era invitat, dar nu venea. El a spus că nu se cădea, că nu era firesc. Mă întreb câți îi arestau din familie dacă mai umbla și la petreceri. Daniel Morar, de asemenea nu venea la petreceri. 

- 1 decembrie, ziua Serviciului, un eveniment al comisiei, o întâlnire cu un alt serviciu din Anglia, erau evenimentele la care ne strângeam. 

- Toți șefii de la SRI și-au serbat zilele de naștere. Toți adjuncții de la SRI își invitau prietenii. Rar am văzut sărbătorirea unei zile de naștere cu invitați instituționali. Aș face o distincție. 

se actualizează

Prima parte a interviului a fost difuzată miercuri, 14 martie, iar Sebastian Ghiță a lămurit câteva aspecte legate de modul în care ajungeau casetele la România TV după plecarea sa în Serbia. Totodată, fostul deputat a vorbit despre seara în care s-a decis să plece în Serbia. Ghiță a povestit că la întâlnirea de la K2 din seara plecării era ignorat de toată lumea, iar mai toate persoanele prezente îl compătimeau ca și cum ceva rău ar fi urmat să i se întâmple.

Punctul culminant al interviului a fost reprezentat de momentul în care Sebastian Ghiță i-a arătat jurnalistului Ion Cristoiu o fotografie în care șefa DNA, Laura Kovesi s-ar afla acasă la el. Ghiță a refuzat însă să o facă publică, iar conform celor dezvăluite de Cristoiu, în ediția de astăzi, în cea de-a doua parte a interviului urmează să fie descrisă fotografia și persoanele care se mai află în ea, mai precis persoane care ar putea confirma astfel de întâlniri.

Prima parte a interviului, de 43 de minute, s-a terminat exact în momentul în care Ion Cristoiu a văzut fotografia din telefonul lui Sebastian Ghiță, cu Laura Kovesi.

De la ora 21:00 veți putea urmări pe DCNews cele mai importante declarații ale lui Sebastian Ghiță.

VEZI AICI rezumatul PRIMEI PARȚI a interviului cu Sebastian Ghiță 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel