Germania. Salarii mărite pentru bugetari
Data publicării:
Autor: George Mihail Pârvan
WhatsApp
Mai mult de două milioane de angajați în serviciile publice din Germania vor avea salarii mai mari cu 7.5 procente în următorii doi ani jumătate.  

Sindicatele care reprezintă peste două milioane de angajaţi în serviciile publice din Germania au ajuns la un acord cu autorităţile federale şi locale privind majorarea salariilor cu aproximativ 7,5% în următorii doi ani şi jumătate, după trei runde de negocieri, transmit Reuters şi DPA, preluate de Agerpres. Astfel, sunt evitate noi greve în domenii ca transportul public, cel al asistenţei sociale, al îngrijirii sănătăţii şi în administraţie.

[]

Majorările vin treptat

În prima etapă, de la 1 aprilie, salariile sunt majorate cu 3,19%, apoi, de la 1 aprilie 2019, cu 3,09%, şi, în final, cu 1,06%, din martie 2020. De asemenea, angajații cu slriile cele mai mici primesc o plată excepţională de 250 de euro. 
La cele trei runde de negocieri privind salariile au participat cel mai important sindicat german al funcţionarilor publici - Verdi, şi dbb - Asociaţia funcţionarilor publici, pe de o parte, şi guvernul federal şi autorităţile locale, de cealaltă parte. Iniţial, sindicatele solicitau o majorare salarială de 6% pentru cei aproximativ 2,3 milioane de funcţionari publici pe care îi reprezintă. 

Costuri de 2.2 miliarde euro

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a anunţat că acordul va costa Guvernul federal aproximativ 2,2 miliarde de euro pe an, dar va face serviciile publice o opţiune mai atractivă. 
În sectorul industrial, 3,9 milioane de angajaţi au obţinut, în februarie, majorarea salariilor cu 4% în 2018 şi în 2019, precum şi posibilitatea unui program de muncă mai flexibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel