Festivalul scrumbiei albastre. În ce constă
Data publicării:
Autor: Andreea Marinas
WhatsApp
Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic în Deltă.    
Prima ediţie a Festivalului scrumbiei albastre, organizată de Primăria oraşului Sulina, a deschis duminică sezonul turistic în Delta Dunării, acţiunea fiind sprijinită de Asociaţia Patronală a Turismului din Delta Dunării (APTDD). 

„Sperăm ca anul viitor numărul turiştilor la acest eveniment să fie mult mai mare. Este un început demn de lăudat pe care-l încurajăm cu premii pentru demonstraţiile culinare şi ansamblurile artistice”, a declarat vicepreşedintele APTDD, Dragoş Cătălinoiu Gociman, potrivit Agerpres. 

La prima ediţie a Festivalului scrumbiei albastre participă ansambluri folclorice din satele Mila 23, Caraorman, Crişan şi din oraşul Sulina. 

„Festivalul are loc în perioada de prohibiţie a pescuitului, pentru că altfel localnicii nu ar fi putut participa. Se ştie că principala ocupaţie a locuitorilor Deltei este pescuitul”, a menţionat Gociman. 

Potrivit acestuia, APTDD a marcat vineri deschiderea sezonului turistic în Deltă printr-o festivitate de premiere a celor mai deosebite unităţi de cazare din Rezervaţie, iar acţiunile de promovare a zonei vor continua săptămâna viitoare, la Constanţa. 

[citeste si]

Desfăşurat iniţial sub denumirea de „Festivalul scrumbiei”, organizatorii au schimbat numele după ce li s-a atras atenţia că un eveniment omonim are loc de mai mulţi ani în oraşul Galaţi. Atunci s-a decis adăugarea adjectivului „albastru”, în condiţiile în care albastrul este culoarea utilizată în mod tradiţional pentru vopsitul gospodăriilor din Deltă. 

Scrumbia de Dunăre este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Deltă. Apreciată pentru calităţile gustative, scrumbia este una dintre puţine specii din zonă care migrează din Marea Neagră pe Dunăre pentru a-şi depune icrele. Peştii acestei specii se consumă atât în stare proaspătă, prăjiţi, în saramură sau pe grătar, cât şi săraţi şi afumaţi, precum şi marinaţi. 

În urmă cu aproape şase luni, Ministerul Agriculturii a anunţat că dosarul depus pentru ca produsul „Scrumbia de Dunăre afumată” să obţină protecţie la nivel european ca Indicaţie Geografică Protejată a trecut de etapa opoziţiei naţionale şi a fost transmis la Bruxelles pentru aprobare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel