Familia Regală, Palatul Elisabeta. ”Act de vandalism cultural”. Unde sunt oamenii de cultură din România?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Palatul Elisabeta
Palatul Elisabeta
Familia Regală ar trebui să părăseasă Palatul Elisabeta până pe data de 5 februarie,  când expiră cele 60 de zile în care urmașii Regelui Mihai sunt obligați să evacueze incinta.

Situat în apropierea Arcului de Triumf, Palatul Elisabeta are peste 1.600 de mp și o grădină de aproape 13 mii de mp.

Statul român i-a atribuit această clădire Regelui Mihai în 2001, ca locuință pentru un fost șef de stat, însă numai pe durata vieții.

De ce Majestatea Sa nu a cerut statului român acest palat?

Andrew Popper spune că: ”Pentru că nu i-a aparținut Regelui Mihai, în mod personal. Acest Palat a aparținut, într-adevăr, unui membru al Familiei Regale, Principesa Elisabeta, uneia dintre fiicele Reginei Mariei și a Regelui Ferdinand, care a fost căsătorită cu Regele Greciei, deci a fost pentru o perioadă Regina Greciei. Când s-a întors în România, Regele Carol al II-lea, a construit pentru redevenită Principesa Elisabeta acest palat. Palatul Elisabeta a fost proprietatea într-adevăr a unui membru al Familiei Regale și asta ridică anumite chestiuni de ordin moral, dar din punct de vedere legal acest palat, această casă a aparținut Principesei Elisabeta. În momentul în care Regele s-a întors în țară, El a stabilit un principiu foarte, foarte clar, pe care noi l-am respectat în redobândirea proprietăților, și anume că el nu va revendica decât proprietățile care au aparținut Lui, în mod personal.”

Ce se întâmplă cu obiectele de artă din Palatul Elisabeta?

”Nu știu despre fiecare obiect cui aparține, dar imensa majoritate a obiectelor pe care le vedeți acum aparțin Familiei Regale.”, spune șeful Casei Regale, într-un interviu acordat Antena 3.

Acesta continuă: ”S-au adus foarte multe lucruri aici, foarte multe obiecte, marea majoritate a lor aparțin Familiei Regale, foarte multe dintre ele au fost donate de către public și este foarte emoționant ceea ce au făcut foarte mulți oameni care au găsit obiecte legate de Familia Regală și, știind că Familia Regală se află aici, le-au donat și s-a făcut o investiție nu numai din punct de vedere financiar, dar din punct de vedere al grijii de a se creea un templu al regalității care ne amintește de Regele Mihai, care a locuit aici foarte mulți ani. Ar fi un act de vandalism cultural ca să ne întoarcem ca acest imobil să fie din nou restaurant închiriat pentru nunți.”

Unde sunt artiștii României?

Astfel, s-ar distruge o instituție de cultură. Întrebările rămân: Unde sunt oamenii de cultură? Unde sunt artiștii care au adus opere de artă la Palatul Elisabeta? De ce nu inițiază nimeni un protest public? Numeroși artiști au beneficiat de sprijinul Fundației Principesa Margareta a României. Unde sunt ei acum? De ce nu protestează? De ce nu se lansează un apel public pentru salvarea acestei instituții?

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel