Erdogan, întrevedere cu liderii UE. Decizie IMPORTANTĂ la Bruxelles
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Uniunea Europeană vrea să continue să coopereze cu Turcia, în pofida tensiunilor dintre Bruxelles și Ankara, au afirmat joi liderii UE după ce l-au primit pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan în capitala europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Am discutat despre necesitatea de a coopera, am pus în centrul discuțiilor noastre problema drepturilor omului', a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, după o întrevedere cu președintele turc Erdogan la care a participat și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Juncker a avut o discuție separată cu Erdogan după această reuniune trilaterală, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. 'UE și Turcia trebuie și vor continua să coopereze. Probleme importante de interes comun au fost discutate în detaliu într-o atmosferă bună și constructivă', a adăugat ea.

Miercuri, Erdogan a cerut încă o dată UE să ia o decizie cu privire la problema aderării Turciei, cerând ca țara sa să nu fie tratată ca un 'cerșetor' la porțile Europei.

'UE așteaptă ca Turcia să se retragă singură', a spus el la Ankara înainte de a pleca spre Bruxelles, unde urmează să participe de asemenea la summitul NATO după întrevederea cu Juncker și Tusk.

În marja reuniunii NATO, cancelarul german Angela Merkel a amenințat că va retrage trupele germane de la baza militară turcă de la Incirlik, pe fondul unei dispute diplomatice între Berlin și Ankara.

'Vreau să spun foarte clar în discuția cu președintele turc că este esențial pentru noi ca soldații noștri să poată primi vizite ale membrilor Bundestagului. În caz contrar noi trebuie să plecăm de la Incirlik', a avertizat cancelarul german.

Întrevedere cu Macron

În cadrul unei întrevederi separate la Bruxelles între Recep Tayyip Erdogan și președintele francez Emmanuel Macron, șeful statului turc a promis de asemenea să examineze 'rapid situația' jurnalistului francez Mathias Depardon, care este reținut de două săptămâni în Turcia.

Deja tensionate după lovitura de stat eșuată din iulie 2016 din Turcia și valul de represiuni care a urmat, relațiile dintre UE și Turcia s-au deteriorat și mai mult în timpul campaniei pentru recentul referendum privind sporirea puterilor prezidențiale ale lui Erdogan.

Totodată Bruxellesul a avertizat în mai multe rânduri că reintroducerea pedeapsei capitale în Turcia ar pune capăt oricărei perspective de aderare a statului turc la UE.

La rândul său, Erdogan a declarat la începutul lunii mai că va spune 'la revedere' UE în cazul în care nu vor fi deschise noi capitole de negociere în procesul de aderare lansat în 2005, însă stagnat de ani buni.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel