Urmărește emisiunea live
Donatori organe. Lege în Parlamentul Olandei: Toți olandezii, pe lista de donatori
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Camera superioară a Parlamentului Olandei a votat marţi în favoarea unei legi controversate, în virtutea căreia fiecare cetăţean olandez adult este inclus automat în registrul naţional al donatorilor de organe, cu excepţia cazurilor în care locuitorii acestei ţări precizează în mod expres faptul că nu doresc să figureze în acel registru, informează DPA.

Legea a trecut la limită în Senatul olandez, cu 38 de voturi "pentru" şi 36 "împotrivă". 

Iniţiativa legislativă fusese deja aprobată de Camera Reprezentanţilor - camera inferioară a Parlamentului Olandei - cu 75 de voturi "pentru" şi 74 de voturi "contra", în septembrie 2016. 

Sistemul actual 

În prezent, registrul naţional al donatorilor de organe din Olanda are la bază un sistem bazat pe acord prealabil ("opt-in system"). Persoanele care doresc să îşi doneze organele după moarte trebuie să se înscrie ele însele în registrul naţional al donatorilor. 

Însă penuria de organe reprezintă de mulţi ani o problemă cronică în Olanda, iar criticii guvernanţilor recomandă un aşa-zis sistem bazat pe refuz explicit ("opt-out system), în virtutea căruia oamenii sunt în mod automat consideraţi donatori de organe dacă nu îşi exprimă refuzul explicit faţă de această opţiune, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel