Demers la ÎCCJ. Proteste fără amenzi și abuzuri din partea Jandarmeriei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Cristian Dide, celebrul protestatar din Piața Victoriei, a spus că a strâns 4.500 de semnături la petiția ”Proteste pașnice fără amenzi și abuzuri din partea Jandarmeriei” prin care solicită procurorului general să sesizeze Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la interpretarea unitară a articolului 3 din legea 60/1991. "Ne apropiem de 5000 de semnături, așa că am decis ca luni, 25 septembrie, să depunem lista susținătorilor la Parchetul General", a spus Cristian Dide.

Textul petiției este următorul:

"Solicităm procurorului General Augustin Lazăr să sesizeze Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la interpretarea unitară a articolului 3 din legea 60/1991, care prevede că în exteriorul instituțiilor publice se poate protesta fără o declarare prealabilă.

De ce este important?

Din luna februarie 2017 până în prezent Jandarmeria Română a aplicat amenzi de aproape 100.000 lei celor care protestează pașnic împotriva corupției generalizate din România.

Vrem să oprim acest abuz și să promovăm dreptul la liberă exprimare, fără a fi nevoie să încărcăm instanțele de judecată cu plângeri pentru amenzi abuzive întocmite de Jandarmeria Română.

Legea 60/1991 republicată nu prevede aprobarea protestului, legea prevede doar notificarea, adică un cetățean are obligația să anunțe primăria că intenționează să organizeze o manifestare, nu să ceară voie primăriei. În condițiile de față nu se poate vorbi de protest autorizat, ci de protest declarat.

[citeste si]

Tot în această lege, la articolul 3 sunt prevăzute următoarele: Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate.

Analizând articolul 3 observăm că orice cetățean nemulțumit de o instituție poate să vină liniștit pe trotuar, în exteriorul imobilului și să strige cât îl țin plămânii că are o problemă cu respectiva instituție, fară a fi sancționat sau bruscat de forțele de ordine.

Dar Jandarmeria Română are probleme în a înțelege ce vrea să spună legea prin exteriorul unui imobil și astfel aceasta aplică amenzi după bunul plac.

Semnați petiția pentru ca Procurorul General să-i solicite ICCJ-ului interpretarea interpretarea unitară a articolului 3 din legea 60/91 pentru Jandarmeria Română". Petiția poate fi accesată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel