CITR Group lansează ROCA – prima platformă de investiții și management dedicată companiilor românești în dificultate
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
CITR Group a lansat platforma de investiții și management ROCA, prima platformă de investiții dedicată companiilor românești în dificultate.

 ROCA își propune să contribuie la însănătoșirea mediului de afaceri din România, printr-o soluție complexă pentru redresarea afacerilor locale: platforma atrage resurse de la investitori și le distribuie eficient către companii care se confruntă cu dificultăți financiare, de creștere sau de succesiune a fondatorului în business, cu scopul de a le asigura o structură stabilă și o dezvoltare sănătoasă. CITR Group va asigura managementul ROCA. Acționarii fondatori sunt: acționarii CITR, prin divizia de investiții, familia Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Șucu și Astra Rail Management GMBH.

Resursele investitorilor vor ajunge la nevoile antreprenorilor

Deși România are economia cu cea mai mare creștere din Europa, jumătate din companiile locale de impact sunt în stare de dificultate. Mare parte dintre acestea sunt nefinanțabile sau sunt considerate mult prea mici pentru investitorii tradiționali. În aceste condiții, deși pe piața europeană există lichidități, investitorii nu găsesc oportunități de a plasa aceste resurse.

„În zona companiilor aflate în dificultate, cererea de finanțare nu se întâlnește în mod natural cu oferta de investiții. Prin urmare, am creat platforma ROCA, din dorința de a oferi mediului de afaceri o soluție integrată, prin care resursele investitorilor să ajungă în parteneriat cu nevoile antreprenorilor. Ce distinge ROCA este că vedem oportunități acolo unde alții văd riscuri – multe din companiile aflate în dificultate au un imens potențial neexploatat, iar expertiza noastră în gestionarea situațiilor de criză și experiența în scalarea afacerilor creează oportunitatea perfectă pentru a dezvolta, împreună afaceri solide,” a declarat Rudolf Vizental – CEO ROCA: 

Platforma ROCA are misiunea de a crea companii sănătoase, care să dezvolte brand-uri „made in Romania” și de a le da, sau reda, anvergura națională și internațională, prin întărirea structurii de capital a companiilor. ROCA participă la riscuri și beneficii și se implică activ în redresarea și creșterea afacerilor.

[citeste si]

Administrarea platformei este asigurată de divizia de management a CITR Group. Decizia plasării resurselor obținute de la investitori revine Board-ului de Investiții, format din reprezentanți ai investitorilor. Suma maximă de finanțare este de 2 M Euro/proiect. Procentul cu care ROCA intră în capitalul social al unei companii din portofoliu este de minimum 60%, însă există posibilitatea de a seta de la început un mecanism de răscumpărare a acțiunilor de către antreprenor. Ciclul de restructurare al companiilor din cadrul ROCA presupune atragerea de resurse pentru o durată de 7 (+1) ani, țintind un randament anual (IRR) de minimum 16%. Pe parcursul celor 7 (+1) ani se urmărește închiderea a două cicluri de investiții, cu o marcare de profit la jumătatea perioadei (3,5 + 0,5 ani), iar diferența, la final.

„În aproape 20 de ani de experiență în zona de dificultate a economiei, am înțeles că principala provocare a companiilor rămase fără resurse financiare, dar cu potențial de dezvoltare, este recâștigarea credibilității. De aceea, am creat un partener solid care să le susțină și să le relanseze. Viziune, stabilitate, implicare și soluții asta aduce ROCA în viața companiilor din România, ” a declarat Andrei Cionca – Președinte CITR Group, co-fondator ROCA: 

În acest moment, acționarii platformei ROCA sunt asociații CITR Group, prin divizia de investiții CIT Resources, Astra Rail Management GMBH, familia Pavăl, prin PIF Industrial, și Dan Șucu. Inițiatorii proiectului se află în discuții avansate și cu alte nume importante din antreprenorialul local și internațional care să se alăture misiunii acestui proiect.

Am înțeles în timp că avem și alte obligații față de țara noastră, pe lângă plata taxelor și respectarea legilor. Avem responsabilitatea, dar și interesul de a face tot ce depinde de noi încât economia în ansamblul ei să crească. Cred că ceea ce va schimba cu adevărat lucrurile este colaborarea, cooperarea dintre noi, antreprenorii, care avem fie o anumită expertiză în zona noastră de business, fie resurse financiare disponibile, fie competență în restructurare, prin descoperirea valorilor chiar în interiorul companiilor care au nevoie de susținere.De aceea ne-am alăturat și sprijinim inițiativa CITR Group," a declarat Dragoș Pavăl, investitor în platforma ROCA. 

Pentru investitori, ROCA reprezintă o variantă de a plasa în mod eficient resurse financiare cu un randament ridicat, o granularitate a riscului, transparență în ceea ce privește evoluția plasamentelor și o participare directă în procesul decizional.

Capitalul social 

Capitalul social al ROCA este în acest moment de 4,5 milioane de euro, iar din portofoliul platformei face parte deja compania S-Karp, producător român de încălțăminte din Brașov. Reprezentanții ROCA vor investi până la finalul acestui an în alte cinci companii și estimează că până la finalul anului 2019 platforma va atrage resurse de 20 de milioane euro, bani care vor merge cu precădere în capitalul de lucru al companiilor din portofoliu.

Brandurile românești, misiunea ROCA

ROCA se adresează companiilor românești care, deși în impas financiar, oferă produse sau servicii într-o piață în creștere, au capacitatea de a genera profit operațional și oferă un cadru favorabil digitalizării și exportului. Sunt vizate companii care au oportunitatea de a crește atât organic, cât și prin consolidări cu alte societăți cu care există complementarități sau sinergii.

Companiile care intră în platforma ROCA au parte de un partener activ de business: un acționar cu expertiză extinsă, nu doar un finanțator. ROCA întărește structura de capital a companiei și creează cadrul în care aceasta să își păstreze identitatea brandul-ui și viziunea.

Cu avantajul înțelegerii business-ului și a identității acestora, ROCA participă, alături de companiile care intră în platformă, atât la riscurile cât și la beneficiile strategiei de business dezvoltate împreună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel