ANM, furtună București. Firea, prima reacție după isteria care s-a creat
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat joi că trebuie respectată legislaţia cu privire la informaţiile furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prin transmiterea lor către cetăţeni şi că prognozele nu trebuie tratate "cu superficialitate". 

"Nu ne putem permite să tratăm cu superficialitate aceste prognoze meteo, chiar dacă ele nu se adeveresc sută la sută, chiar dacă ele înregistrează anumite întârzieri în ceea ce priveşte punctele critice. Autoritatea locală, reprezentată de primarul general, prin Legea administraţiei publice locale 215, trebuie să respecte legislaţia în vigoare şi trebuie să transmită atât instituţiilor, cât şi cetăţenilor toate măsurile care se impun. Faptul că punctul critic nu a fost la ora la care s-a anunţat iniţial, nu cred că este o dramă. O dramă ar fi fost dacă elevii ar fi fost surprinşi de rafalele de furtună în curtea şcolii sau în drum spre casă. Este de preferat, chiar dacă este o neplăcere şi o recunosc şi îmi cer scuze personal, să stai în trafic decât să fii surprins pe stradă de o furtună puternică care a fost declanşată de un ciclon, pentru că s-ar fi putut pierde vieţi omeneşti", a declarat edilul într-o conferinţă de presă. 

Gabriela Firea a precizat că întotdeauna va acţiona conform legii şi nu se va lăsa influenţată de anumite "critici". 

"Am înţeles că nu toată lumea mă iubeşte, dar toată lumea trebuie să respecte instituţiile. În ceea ce priveşte Bucureştiul şi zona limitrofă, nu s-a transmis doar un nevinovat cod galben, aşa cum se acreditează ideea pe reţelele de socializare. S-a transmis public faptul că acel cod galben se poate transforma în orice moment, mai ales în intervalul critic, în cod portocaliu. Asta înseamnă măsuri de excepţie, mai ales cele pe care le-am anunţat conform legii şi protocolului. Resping această opinie creată pe reţelele de socializare că la prima ploicică doamna primar general închide şcolile. Este o apreciere răutăcioasă, dăunătoare tuturor. Este un mod de a gândi îngust, pentru că cea mai importantă este viaţa cetăţenilor. Nu opiniile şi comentariile de pe margine. Eu am o răspundere legală. Dacă din cauza primăriei, a faptului că noi nu am informat care sunt condiţiile meteorologice, mureau oameni, cine răspundea? Eu sau comentatorii de pe Facebook? Prefer să luăm măsurile legale şi să constatăm că furtuna nu a fost atât de puternică. ANM transmite o prognoză, nu există serviciu meteo în lume care să fi putut spune la milimetru, la secundă când debutează un fenomen meteo extrem. Nu sunt de acord cu campania de denigrare a ANM", a adăugat edilul Capitalei. 

În ceea ce priveşte cazul bărbatului care a murit din cauza copacului care s-a prăbuşit, primarul general a spus că la finalul anului trecut s-a acordat un aviz pentru defrişare. 

"S-a primit la sfârşitul anului trecut o solicitare, un aviz, de fapt, pentru defrişare, care s-a acordat. Din motive care nu ţin de responsabilii primăriei, nu au fost defrişaţi, pentru că am înţeles că mai erau câţiva arbori în curte. Am înţeles de la colegii mei că proprietarii au declarat aseară la Parchet că erau în procedură de a identifica o firmă sau persoane competente pentru a tăia acei arbori. Din punctul de vedere al primăriei, ne-am făcut sută la sută datoria, în sensul acordării avizului de defrişare. Este un incident grav, transmit familiei condoleanţe", a mai declarat edilul. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel