ANCOM, asigurări pentru acoperire 5 G
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a lansat o consultare publică pe tema noilor tehnologii în domeniul comuncaţiilor, cunoscute sub denumirea de 5 G.

Noua tehnologie va permite conectarea tuturor obiectelor inteligente pe care oamenii le vor folosi în viitor, pentru a avea oraşe inteligente, case care se vor administra singure, maşini autonome, servicii publice digitale pentru cetăţeni şi firme.

Pentru toate acestea este nevoie de comunicaţii radio, adică fără fir, cu acoperire peste tot, la superviteze, şi o capacitate enormă - pentru o densitate imensă de utilizatori.

Primul obiectiv al ANCOM este ca, în cel mult cinci ani, toate marile oraşe din ţară să aibă acoperire 5 G, ceea ce ar ne-ar plasa, din nou, printre primele ţări din Uniunea Europeană care încep un proiect în domeniu de asemenea anvergură, așa cum a declarat Adrian Diţă, presedintele ANCOM.

[citeste si]

ANCOM consideră necesară consultarea tuturor părţilor interesate în scopul asigurării transparenţei şi imparţialităţii în procesul decizional şi a predictibilităţii măsurilor adoptate.

Chestionarul publicat luni pe site-ul Autorităţii urmăreşte să obţină din partea actorilor din piaţă informaţii privind gradul de interes pentru achiziţionarea drepturilor şi utilizarea acestor benzi, precum şi perioada când ar fi oportună organizarea licitaţiei. De asemenea, prin deschiderea acestui dialog cu cei interesaţi, Autoritatea urmăreşte să clarifice o serie de aspecte tehnice şi economice ţinând de accesul în aceste benzi de frecvenţe, precum şi elemente care ar putea influenţa rezultatele, cum ar fi designul procedurii de selecţie, benzile care se licitează împreună, cantităţile optime de spectru care să poată fi adjudecate de un singur operator şi unele obligaţii ataşate licenţelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel