Alimente care îngrașă doar pentru că le mănânci greșit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Obezitatea și bolile cardio-vasculare, probleme ale omului modern, sunt cauzate de stilul de alimentație și sedentarism.  

Despre prea puține alimente pot spune că sunt nesănătoase sau că îngrașă ci doar că sunt mâncate în mod greșit, scrie jurnalista Andreea Sava pe blogul ei, unde prezintă cinci exemple răspândite:

1. Cartofii

I-am pus primii pentru că sunt foarte răspândiți în mai toate bucătăriile și în egală măsură mâncați cât se poate de prost. Cea mai mare greșeală este asocierea lor cu proteine, în special carne, dar nici cu brânză nu trebuie mâncați sau cu alte surse de amidon, gen făinoase, pâine etc. Apoi, atât de popularii cartofi prăjiți. Era fast food i-a transformat în adevărate vedete. Prin prăjire, însă, îi încărcați cu grăsimi nesănătoase iar 100 de grame ajung să aibă în jur de 400 de kcal, în loc de 80 cât au gătiți corect.

Iar gătiți corect înseamnă fierți sau copți în coajă apoi lăsați să se răcească. Prin acest tratament termic, amidonul se transformă în amidon rezistent care se comportă ca o fibră alimentară. Adică, pe lângă că nu îngrașă, reglează procesele digestive.

2. Brâzeturi și lactate

Sunt sursă importantă de calciu și nu ar trebui să lipsească din dietă. Problema e cu asociațiile proaste cu alte alimente, în principal cu alte proteine și făinoase, cu excesul, care poate avea efectul contrar, adică acela de a spăla calciul din organism, dar și cu produsele moderne gen brânză topită, iaurturi cu diverse arome etc care sunt pline de conservanți, coloranți, zahăr sau sare.

Problema cu lapte e că are cazeină, pe care intestinul uman nu are capacitatea de a o digera corect. Așadar, e bine să fie consumat dar cu măsură. 

3. Fructele

Surse magnifice de vitamine și minerale, dacă sunt mâncate când și cum trebuie. Fiindcă nu trebuie uitat că au o cantitate mare de fructoză, care e tot zahăr. Sunt, în general, destul de greu de digerat. Din acest motiv, trebuie mâncate în prima parte a zilei și nu în combinație cu alte alimente.

Citiţi continuarea AICI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel