A apărut pastila unică anti-HIV
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Cercetătorii au anunţat marţi că au creat o pilulă pentru tratamentul împotriva HIV care se administrează o singură dată pe săptămână, spre deosebire de tratamentele existente care necesită administrare zilnică.

Testată până acum pe porci, micul dispozitiv a fost conceput pentru a face mai uşoară viaţa pacienţilor infectaţi cu HIV sau care suferă de alte afecţiuni cronice şi care trebuie să urmeze un tratament foarte strict.

Perseverenţa este o provocare atunci când trebuie să iei medicamente în fiecare zi sau de două ori pe zi, toată viaţa.

Studiile au arătat că în testele clinice referitoare la HIV, doar 30% dintre pacienţi respectă indicaţiile de pe reţetă, se precizează într-un comunicat al spitalului Brigham din Boston, informează AFP.

În acest context, un pacient mai puţin riguros în efectuarea tratamentului antiretroviral, costisitor şi însoţit de efecte secundare importante, riscă să lase virusul să se reconstituie, să dezvolte o rezistenţă la medicamente sau să transmită virusul pe cale sexuală.

Noua pastilă are forma unei capsule al cărei înveliş odată dizolvat în stomac lasă să se desfacă o stea cu un diametru de patru centimetri care poate conţine, în cele şase colţuri ale sale, medicamente diferite. Pilula a fost astfel concepută încât să reziste în stomac, fiind prea mare pentru a trece în intestin, fără să perturbe digestia.

La porci, care au un sistem digestiv asemănător cu al nostru, acest sistem de dozare al administrării lente s-a dovedit mai eficace decât dozele cotidiene folosite în tratamentul HIV, a afirmat Giovanni Traverso, unul dintre autorii studiului, care lucrează în cadrul facultăţii de medicină de la Harvard.

După ce îşi îndeplineşte misiunea, steaua se sparge în bucăţi şi este excretată.

Cercetătorii speră ca pilula să contribuie la eliminarea a 200.000 până la 800.000 de îmbolnăviri în următorii 20 de ani.

Înainte de a fi lansată, sunt însă necesare teste pe primate şi eventual, pe oameni. Studiul a fost publicat în ediţia online a revistei ştiinţifice Nature Communications.

Potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru SIDA, 1,8 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în lume în 2016 şi 36,7 milioane sunt purtătorii virusului, dintre care peste 20 de milioane fac tratament cu antiretrovirale.

[citeste si]

35 de ani de cercetări nu au fost suficienţi pentru a găsi o modalitate de tratament sau de vaccinare împotriva acestei boli care a afectat 70 de milioane de persoane de la începutul anilor '80 şi a provocat moartea a jumătate din acestea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel