Moartea mută. Cum ucide vinul: Nu miroase, dar te ameţeşte pe loc

vin
vin

Sezonul vinului face victime în rândul gospodarilor care nu acordă suficientă atenție unui fenomen extrem de periculos.

Un bărbat în vârstă de 80 de ani, din Mărgăritești (Buzău) a murit în beciul locuinței sale după ce s-a intoxicat cu dioxid de carbon rezultat de la vinul în fierbere.

Gospodarul a intrat în beciul ticsit cu damigene de vin aflat în plină fermentație. În scurt timp, octogenarul s-a intoxicat cu dioxid de carbon, fiind scos în stop cardio-respirator de către un pompier care a intrat în beci cu un aparat de respirat. Manevrele de resuscitare au rămas fără rezultat, bărbatul fiind declarat decedat câteva zeci de minute mai târziu.

În cazul preparării vinului în gospodăriile proprii, lucrurile pot lua o turnură tragică, iar asta pentru că mulți dintre gospodari nu respectă câteva reguli elementare:

„Tăria asta a vinului e foarte periculoasă. Nu miroase, dar te ameţeşte pe loc. De aia unii îi spun, fiindcă te ia un leșin și nici nu știi când mori. (...) În primul rând, uşile beciului nu trebuie să fie închise când ducem vinul; spațiul trebuie aerisit. Dar cea mai ușoară verificare se face cu lumânarea. Când vrem să vedem dacă în încăpere sunt gaze, intrăm cu o lumânare, și dacă lumânarea se stinge, nu trebuie intrat. Înseamnă că atunci nu e aer.", spune buzoianul Lazăr Ilie, viticultor de-o viață.

Potrivit specialiștilor, nu se recomandă ca fermentarea mustului să fie în spaţii închise. În cazul în care totuşi vinul a fost transportat în beciuri, spaţiile trebuie să fie aerisite.

De asemenea, pentru a verifica dacă în încăpere s-a acumulat dioxid de carbon trebuie de intrat în beci cu o lumânare aprinsă. Dacă aceasta se stinge la intrare, înseamnă că în încăpere lipseşte oxigenul, iar viaţa este în pericol, scrie ReporterBuzoian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel