Moțiunea de cenzură, publicată în Monitorul Oficial: Executivul îndeplinește doar acte administrative

Monitor oficial
Monitor oficial

Moţiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor", adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin care Guvernului Sorin Grindeanu i-a fost retrasă încrederea, a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Potrivit art. 113 alineat 1 din Constituţia României: "Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor". 

Totodată, potrivit art.114 alineat 2 din Legea fundamentală: "Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113". 

În acelaşi timp, la art.110 alineat 2 se precizează că "Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile". 

La alineatul 4 al aceluiaşi articol din textul constituţional se arată că "Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern". 

Nu în ultimul rând, în privinţa instalării unui nou guvern, Constituţia face precizări la articolul 103. Astfel, potrivit alineat 1 al art.103: "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel