Moțiune pentru România. Ce solicită inițiatorii

O moțiune civică a fost inițiată pentru a rezolva conflictul politic din România și a așeza democrația românească pe baze sănătoase. 

”În aceste zile se scrie istoria României. Sunt cele mai ample manifestații civice din istoria noastră post-decembristă. După mai bine de un sfert de secol în care ne-am acuzat şi am fost acuzați că suntem un popor resemnat, neinformat şi divizat, ne-am trezit. Ne-a unit indignarea, dar mai presus decât orice ne-am unit în jurul unor valori: libertate, dreptate, decență, simț civic. Suntem astăzi un exemplu pentru întreaga Europă și pentru democrațiile de pretutindeni. Oare unde ar fi fost România astăzi dacă „Revoluția Luminii” ar fi avut loc măcar acum 5 sau 10 ani? Mai bine mai târziu decât niciodată: ne-am deșteptat și nu există cale de întoarcere la somnul care a născut atât de mulți monștri în România ultimelor decenii.” scrie în textul moțiunii. 

Inițiatorii moțiunii precizează că nu este împotriva puterii sau actualei majorități parlamentare, nici împotriva președintelui și nici un manifest al străzii. 

Iată ce solicită moțiunea:

”- Domnule Prim-Ministru al României, Sorin Grindeanu, dați-vă demisia de onoare pentru a demonstra cetățenilor români, partenerilor externi și lumii întregi că interesele României și necesitatea redobândirii credibilității actului de guvernare sunt mai presus de orice funcție.

- Domnule Președinte al României, Klaus Iohannis, susțineți o declarație publică asigurând PSD că sunteți dispus să faceți o nouă desemnare de Prim-Ministru al României cu respectarea rezultatului alegerilor din 11 decembrie.

- Doamnă Raluca Turcan, domnule Nicușor Dan, domnule Eugen Tomac, domnule Kelemen Hunor, faceți o declarație politică de la tribuna Parlamentului prin care vă luați angajamentul că nu veți face o propunere de Prim-Ministru.

- Domnule Liviu Dragnea, Președinte al Camerei Deputaților și Președinte al PSD, Domnule Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului și Președinte al ALDE, susțineți o declarație publică pentru a asigura cetățenii României că următorul Guvern nu va face apel la mecanismul Ordonanțelor de Urgență, iar mandatul său va fi strict limitat la respectarea Programului de Guvernare. Alături de membrii PSD și ALDE, v-ați asumat guvernarea. Acum e timpul să propuneți un nou Guvern, competent și curat. Aveți resurse umane suficiente, atât în interiorul cât și în exteriorul partidelor Dvs., pentru a recredibiliza Guvernul României în plan intern și extern.”

[citeste si]

Moțiunea propune un decalor al măsurilor pentru ”consolidarea democrației și statului de drept”: 

  1. Organizarea unui referendum pentru continuarea luptei anti-corupție: „referendum pentru toți să știm dacă suntem hoți”.
  2. Efectuarea eventualelor modificări asupra Codurilor Penale numai de către Parlamentul României și numai în urma unui consens între forțele politice, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanți ai societății civile.
  3. Eliminarea posibilității Guvernului de a emite ordonanțe de urgență, respectând astfel principiul separației și echilibrului puterilor în stat.
  4. Verificarea și confiscarea extinsă a averilor ilicite.
  5. Dublarea termenelor pedepselor cu închisoarea pentru fapte de corupție, conflict de interese şi abuz în serviciu.
  6. Sesizarea Curții Constituționale a României și la inițiativa directă a cetățenilor.
  7. Depolitizarea tuturor funcțiilor publice și a întregului aparat administrativ, cu excepția membrilor Guvernului.
  8. Limitarea clară și explicită a imunității parlamentare doar la declarații politice.
  9. Eliminarea votului secret în Parlamentul României, cu excepția situațiilor care implică chestiuni de siguranță națională.
  10. Limitarea numărului de mandate la maxim două pentru orice funcție aleasă.

Moțiunea pentru România poate fi semnată AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel