Moțiune de cenzură și raportul de forțe din Parlament. Ziua cea mai lungă în PSD

Moţiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor" urmează să fie dezbătută şi votată miercuri, de la orele 11,00,  în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Miercuri dimineața era greu de anticipat dacă moțiunea PSD-ALDE va trece.

Configuraţia Parlamentului la ora votului moțiunii de cenzură

Total parlamentari: 464

Voturi necesare pentru a trece votul: 233

PSD: 221

PNL: 98

USR: 43

UDMR: 30

ALDE: 26

PMP: 26

Minorităţi: 17

Neafiliaţi: 3

PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul, însă nu se ştie cu certitudine numărul celor care vot vota împotriva moţiunii,nemulţumiţi de decizia luată de Comitetul Executiv Naţional de a retrage încrederea PSD în propriul guvern, în urma evaluării iniţiate de către Liviu Dragnea şi prezentată, săptămâna trecută, membrilor CExN de către Darius Vâlcov.

Premierul Sorin Grindeanu se află în situţia inedită în care se va prezenta în faţa Parlamentului pentru testul votului de încredere cu o bancă ministerială aproape goală, întrucât cvasitotalitatea miniştrilor şi-au anunţat demisiile din Guvern. Singurul care i-a rămas alături din echipa iniţială este ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, la care se adaugă Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului în locul lui Mihai Busuioc.

Parlamentarii PSD şi ALDE susţin în moţiunea de cenzură că doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile.

[citeste si]

"Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, prim-ministrul şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. 'Guvernul' Ponta - Grindeanu - Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând o dată în plus justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE", se arată în text.

După citirea din nou în plen a textului, Sorin Grindeanu va prezenta poziţia guvernului său faţă de moţiune, după care va urma dezbaterea în plen, fiecărui grup parlamentar fiindu-i atribuit un număr de minute stabilite, în funcţie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvântul, înainte de a se trece la vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel