Miting pădurari. Au adus cinci sicrie în faţa Parlamentului

Miting
Miting

Peste o sută de pădurari din majoritatea judeţelor ţării, membri ai Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, au participat, marţi, la o demonstraţie în faţa Palatului Parlamentului, pentru a atrage atenţia autorităţilor cu privire la violenţele înregistrate în ultimele săptămâni împotriva pădurarilor.

Potrivit conducerii Federaţiei Silva, manifestaţia a fost organizată după ce un pădurar din Paşcani a fost omorât, recent, de către hoţii de lemne, iar alţi doi silvicultori, din Borca (judeţul Neamţ), respectiv Turda (judeţul Cluj) au fost bătuţi şi ameninţaţi cu cuţitul de alţi infractori surprinşi la furat de lemne. Sindicaliştii din silvicultură au expus în faţa Parlamentului cinci capace de sicriu şi cinci cruci inscripţionate cu numele celor cinci pădurari care au decedat în ultimii ani în agresiuni comise de hoţi de lemne sau de braconieri şi au ţinut un minut de reculegere pentru colegii lor decedaţi.

În afară de cei cinci silvicultori omorâţi, alţi peste 650 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi în ultimii ani de infractorii surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri, au precizat sindicaliştii din silvicultură. De asemenea, începând din anul 2017 şi până în prezent au fost înregistrate peste 90 de cazuri de agresiuni deosebite îndreptate împotriva personalului silvic, din care peste 40 de cazuri au necesitat îngrijiri medicale speciale, potrivit organizatorilor manifestaţiei.

Ce au solicitat participanţii la miting

Participanţii la miting au solicitat Parlamentului şi Guvernului să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic. Astfel, în timpul manifestaţiei, un număr de cinci reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva au intrat în Parlament, unde au depus trei memorii, adresate conducerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, solicitând modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent, pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic.

Sindicaliştii din silvicultură consideră că prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor, reducerea vârstei de pensionare şi asigurarea unor condiţii decente de muncă şi salarizare pentru întreg personalul silvic.

Pe de altă parte, Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, s-a plâns şi de existenţa unei campanii împotriva pădurarilor preluată de ONG-urile de mediu.

'Solicităm, de asemenea, să ni se dea atenţia cuvenită şi sunt convins că împreună cu dumneavoastră vom reuşi să facem poate cel mai greu lucru - să schimbăm percepţia publică cu privire la activitatea noastră din silvicultură şi cu privire la munca silvicultorilor. Am ajuns aici pornind de la o campanie extrem de agresivă îndreptată împotriva personalului silvic. Această campanie a fost începută şi alimentată din păcate de cei care vremelnic s-au aflat la conducerea destinelor silviculturii româneşti, ea s-a rostogolit, a fost preluată de aşa-zisele ONG-uri de mediu, care din păcate nu mai văd pădurea de după ochelarii de soare şi de după sumedenia de interese care îi animă, ceea ce s-a întâmplat a fost uneori rostogolit şi în presă şi nu a fost prezentată realitatea, din păcate', a afirmat preşedintele Federaţiei Silva.

Ce le-a spus Alexandru Stănescu pădurarilor

Deputatul Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei de Agricultură-Silvicultură din Camera Deputaţilor, s-a adresat şi el pădurarilor prezenţi, exprimându-şi speranţa că noile modificări din statutul silvicultorului vor ajuta la prevenirea violenţelor împotriva pădurarilor.

'Pentru statutul silvicultorului, noi ieri trei ore împreună (cu liderul Federaţiei Silva, n.red.) am stat şi l-am luat de la un capăt la altul, domnul director de la Romsilva nu a fost prezent dar a rămas că vine şi dumnealui să-l croim cu toţii, bineînţeles că dacă dumneavoastră mai aveţi lucruri pe care le doriţi introduse în statutul silvicultorului, cu mare drag, pentru că dumneavoastră sunteţi cei care veţi beneficia de acest statut. Transmit şi sincere regrete pentru colegii dumneavoastră care au pierit în pădurile din România şi să sperăm că, cu modificările legislative de care vorbeam, astfel de cazuri nu vor mai avea loc', le-a transmis Alexandru Stănescu silvicultorilor prezenţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel