Mister prelungit privind noul summit Trump - Kim

Locul şi data summitului cu Kim Jong Un sunt la un pas de a fi dezvăluite de Donald Trump.

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat joi că locul şi data celui de-al doilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un au fost stabilite şi vor fi dezvăluite săptămâna viitoare, relatează AFP. 'Le vom anunţa foarte curând, le vom anunţa la începutul săptămânii viitoare', le-a răspuns el jurnaliştilor, subliniind că nord-coreenii îşi doresc 'cu adevărat această întâlnire'. 'Cred că cei mai mulţi dintre voi ştiţi unde va avea loc. Nu cred că este un mare secret', a adăugat preşedintele Statelor Unite, care urmează să-şi susţină marţi discursul său anual privind Starea Uniunii. Casa Albă a făcut deja cunoscut că acest nou summit, după primul istoric de la 12 iunie din Singapore, va avea loc 'spre sfârşitul lui februarie'.

Vietnamul pare cea mai probabilă ţară gazdă, deşi Thailanda era încă la începutul săptămânii o opţiune avută în vedere de guvernul american. La Singapore, cei doi lideri au abordat problema denuclearizării Coreii de Nord, dar negocierile s-au blocat ulterior şi acest nou summit trebuie teoretic să permită realizarea de progrese concrete.

Viitoarele etape

Înaintea acestei întâlniri, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, urmează să plece duminică la Seul pentru întrevederi cu omologul său sud-coreean, Lee Do-hoon, a anunţat joi Departamentul de Stat american. El va profita de această deplasare pentru 'a avea reuniuni de 'follow-up' cu omologul său nord-coreean cu care să discute despre viitoarele etape pentru a se ajunge la denuclearizarea definitivă şi complet verificabilă a Coreii de Nord', a adăugat diplomaţia americană, fără alte precizări.

Emisarul american urma să sublinieze joi într-un discurs la Universitatea Stanford, în California, că Washingtonul rămâne 'lucid' în ce priveşte şansele de succes. 'Înainte ca procesul de denuclearizare să poată fi încheiat, trebuie să dispunem de o înţelegere globală a tot ceea ce acoperă programele nord-coreene de arme de distrugere în masă şi de rachete, cu ajutorul unui inventar exhaustiv', urma să spună el, potrivit unor fragmente din discursul său distribuite presei. 'Trebuie să ajungem la un acord pentru a permite accesul experţilor şi mecanisme de inspecţie a siturilor-cheie, conform standardelor internaţionale şi, în sfârşit, să garantăm eliminarea sau distrugerea stocurilor de materiale fisionabile, de arme, rachete, lansatoare şi de alte arme de distrugere în masă', urma el să adauge, confirmând o definiţie foarte strictă a denuclearizării.

Citește și: Trump-Kim Jong Un, întrevedere. Pompeo: Acolo va avea loc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel