Mircea Dușa, întrevedere cu omologul moldovean: Relațua cu Republica Moldova, o prioritate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, a avut miercuri o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Dumitru Mînzărari, în contextul reuniunii Comisiei mixte româno - moldovene, dar şi a unei noi runde a dialogului strategic bilateral din perspectiva apărării. 

În cadrul discuţiilor, Mircea Duşa a reafirmat susţinerea pe care o oferă România pentru parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv prin proiecte de sprijin şi asistenţă în domeniul apărării, precizează MApN, într-un comunicat. 

"Aşa cum ştiţi, Republica Moldova reprezintă pentru România nu doar un stat vecin, ci un partener strategic. Doresc să vă asigur că relaţia cu Republica Moldova rămâne o prioritate constantă pentru Ministerul Apărării Naţionale", a afirmat Mircea Duşa. 

Duşa a subliniat progresul constant pe care cele două state îl au în cooperarea bilaterală, fiind deja implementate proiecte, precum realizarea cadrului juridic de cooperare, pregătirea personalului şi instruirea acestuia în cadrul exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale la care participă militari din cele două armate. 

Totodată, Mircea Duşa a precizat că România a crescut numărul de locuri alocat personalului din Republica Moldova la diferite cursuri şi specializări în instituţiile de învăţământ militar din ţara noastră, printre domeniile noi de pregătire urmând să se regăsească şi medicina militară. 

Mai multe exerciții militare

Oficialii din cele două state au convenit, de asemenea, ca anul acesta să crească numărul exerciţiilor militare desfăşurate în comun de cele două armate. 

Secretarul de stat român a reiterat deschiderea pentru înfiinţarea unei unităţi mixte care să respecte în totalitate condiţiile statutului de neutralitate al Republicii Moldova. 

La rândul său, Dumitru Mînzărari a mulţumit pentru sprijinul constant oferit de România până acum şi a întărit angajamentul de a continua eforturile Ministerului Apărării din Republica Moldova pentru modernizarea şi reformarea Armatei Naţionale, în special în privinţa înzestrării şi a instruirii. 

În cadrul dialogului strategic, cei doi oficiali au analizat situaţia de securitate la nivel regional şi perspectivele cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi NATO. 

La finalul negocierilor pe care comisiile de experţi le poartă în cadrul comisiei mixte, cei doi secretari de stat vor semna "Planul Bilateral de Cooperare dintre Ministerul Apărării din România şi Ministerul Apărării din Republica Moldova pentru anul 2018".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel