Mircea Coşea: vin scumpiri peste scumpiri. Dar...

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a transmis săptămâna aceasta mai multe avertismente, în principal legate de creşterea inflaţiei. Într-o intervenţie telefonică la B1Tv, profesorul de economie Mircea Coşea a explicat câteva dintre consecinţele noului Cod Fiscal şi de ce trebuie să ţinem cont de semnalele trimise de Isărescu.

Practic, guvernatorul BNR ne-a anunţat să ne prgătim de scumpiri în lanţ. Calculată la rate constante rata anuală a inflaţiei, va atinge 3,3% la finele anului curent, 3,1% la sfârşitul celui viitor şi 2,9% la orizontul priecţiei. "E greu să vezi când ai atâtea scăderi de taxe să le dai pe toate deoparte şi să vezi cât va fi inflaţia", susţine guvernatorul BNR, pentru sursa citată. Consiliul de Administraţie al Băncii a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an.

Importurile, o problemă cauzată de consum

Legat de aceste previziuni, Mircea Coşea a declarat: "Este o tendinţă normală de creştere a preţurilor ca urmare a "evenimentelor" pe care economia românească le-a avut în ultima perioadă. Sunt nişte consecinţe normale ale unor lucruri. Şi, dacă vreţi să le luăm pe rând, a fost o reducere a TVA-ului la alimente, preţurile au mai scăzut, acuma această influenţă a TVA-ului scade, e normal să scadă, deci preţurile vor avea o anumită creştere. Al doilea element este fluxul de influenţă pe preţ pe care-l are creşterea preţului la energie, la carburanţi, la tot ceea ce înseamnă elemente de cost. Apoi, nu trebuie să uităm că există şi o discuţie pe ROBOR, care este şi el, indirect, un factor de creştere a preţurilor şi se mai adaugă şi alte elemente care ţin de cursul valutar, care ţin de o anumită instabilitate economică în zonă. Geopolitic, lucrurile nu merg foarte bine aici, deci ne aşteptăm la o creştere a preţurilor. Un efect al creşterii preţurilor, pe care nu  multţi l-au luat în seamă, este creşterea lichidităţilor pe piaţă. Creşterea veniturilor pe care populaţia le-a avut, printr-o creştere relativ mică dar care a avut loc, toate astea duc la o creştere a consumului, iar creşterea consumului înseamnă o cerere mai mare. Noi importăm foarte multe lucruri, importul vine pe euro, importul de energie pe dolari, deci toate relaţiile dintre leu şi monedele străine sunt defavorabile leului acum şi va urma o altă creştere a preţurilor."

Creste inflaţia până la sfârşitul anului 2018, conform BNR

Se complică lucurile după revoluţia fiscală a guvernului Tudose?

La această întrebare, fostul europarlamentar şi specialist în previziuni economice a susţinut că "Da se complică, pentru că anumite lucruri nu le cunoaştem, nu ştim cum vor evolua. Spre exemplu salariile în privat. Acolo sunt nişte negocieri, care nu ştim când se vor termina, dar există nişte elemente pe care le cunoaştem încă de pe acum. Şi anume, firmele vor face cheltuieli destul de mari pe logistica contabilă. Asta înseamnă noi contracte de angajare, noi softuri, noi elemente care încarcă preţurile şi prin simplul fapt că se complică contabilitatea, se complică toate lucrurile care ţin de vărsarea TVA-ului. Toate astea înseamnă cheltuieli în plus pe care pe care, până la urmă le (firmele - n.r.) vor "vărsa" pe costuri, iar costurile în preţuri. Deşi va exista şi aici o tendinţă de creştere a preţurilor. Pericolul care ne paşte - deocamdată e doar un pericol, nu trebuie să se teamă lumea - este acela că orice ca orice creştere a salariilor să fie mult diminuată sau chiar anihilată de creşterea preţurilor şi atunci puterea de cumpărare scade."

Perspectivele nu sunt bune

"Deci, până la urmă, nu trebuie să ne gândim la câţi bani primim, ci la ce putem să cumpărăm cu ei." a continuat mircea Coşea, precizând clar că "în momentul actual perspectivele nu sunt bune! Iar ceea ce guvernatorul BNR ne spune este un lucru ce trebuie să fie luat în seamă. Tendinţa de creştere a preţurilor e normală şi din punct de vedere al evoluţiei pieţei monetare in general. Pentru că asistăm o creştere a costului banilor, a creditelor, iar toate astea se varsă în preţuri, n-avem cum să evitâm lucrul ăsta."

[citeste si]

Dar... există o şansă. O gândire de geniu?

"Dacă există această gândire de geniu, atunci ea trebuie să fie privită într-o perspectivă mai îndelungată. Pentru că aceste măsuri de modificare a Codului Fiscal, dacă - şi aicea e un DACĂ foarte mare - vor fi aplicate corect şi la timp ele pot să ducă în timp, adică 1 an - 1 an şi jumătate poate, la o anumită reglementare a raportului dintre cheltuielile şi veniturile bugetului, în sensul reducerii într-o anumită măsură a evaziunii. Iar această reducere a evaziunii poate duce la o eficientizare mai mare a circulaţiei monetare şi la o ieftinire a preţurilor." a încheiat intervenţia la B1Tv Mircea Coşea.

Consiliul de Administraţie al Băncii a mai hotărât gestionarea fermă a lichidităţii în sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Mugur Isărescu prevede că inflaţia va exploda în primele două luni ale lui 2018. Dar, guvernatorul a spus că Banca Naţională va monitoriza atent tendinţa inflaţiei, însă dacă se vor observa creşteri care tind să dureze abia atunci va interveni.

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel