Ministrul Deneş: Menirea silvicultorilor este de a proteja natura

Menirea silvicultorilor este de a proteja şi îngriji natura, de a face totul pentru ca ea să fie lăsată intactă generaţiilor viitoare, a afirmat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care s-a aflat, joi, alături de silvicultori din întreaga ţară, în oraşul-staţiune Băile Herculane, cu ocazia Zilei Silvicultorului. 

'Natura în Caraş-Severin este una deosebită. Menirea silvicultorului este de a proteja această bogăţie, de a o îngriji, de a face totul pentru ca ea să fie lăsată intactă copiilor, nepoţilor, strănepoţilor noştri. Ştiu că este greu, că dincolo de această frumuseţe există mult sacrificiu din partea silvicultorilor. Sunt multe momente în care acestora le este pusă în pericol sănătatea, integritatea corporală şi chiar viaţa. O asemenea bogăţie nu avea cum să nu fie râvnită', a declarat, cu acest prilej, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Acesta le-a cerut silvicultorilor să se apropie de tineri, de copii, pe care să îi înveţe, să îi implice şi să îi responsabilizeze în ceea ce înseamnă pădurea. Potrivit lui Ioan Deneş, chiar şi adulţii îşi doresc o reîntoarcere în natură şi, de aceea, trebuie respectată şi păstrată, iar silvicultorii sunt cei care îi pot ajuta în acest demers. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, Adrian Creţu, a precizat că, la ceas aniversar, cu mari provocări naţionale şi internaţionale, sub presiunea schimbărilor climatice, mai mult ca oricând, în cel de-al 29 an al Zilei Silvicultorului, trebuie subliniată importanţa acestei meserii. Potrivit acestuia, rezultatele muncii acestor oameni dedicaţi meseriei lor arată o creştere a suprafeţei împădurite cu 490.000 de hectare în ultimii 25 de ani, ajungând în prezent la o suprafaţă de peste 6,229 milioane de hectare.

'Suntem sub media Uniunii Europene în ceea ce priveşte suprafaţa împădurită, dar să nu uităm că presiunile istorice, de-a lungul timpului, din partea Imperiului roman, otoman, austro-ungar sau rusesc, au contribuit covârşitor la reducerea suprafeţei de pădure de pe teritoriul României. Cu toate aceste presiuni, la ora actuală, România este unul dintre statele europene cu cea mai mare biodiversitate, fiind aşezată pe teritoriul a cinci regiuni biogeografice terestre, din totalul de nouă de la nivelul UE. În plus, 24% din suprafaţa ţării este inclusă în arii naţionale protejate, prin Natura 2000, iar din această suprafaţă, 40% sunt păduri. Cu toate acestea, asistăm în prezent la o denigrare a personalului silvic', a afirmat Adrian Creţu. Ziua Silvicultorului a fost iniţiată în anul 1991 şi legiferată prin Statutul personalului silvic. Aceasta se sărbătoreşte în fiecare an în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, atât de către silvicultorii din mediul public cât şi privat, în parteneriat cu sindicatele şi celelalte organizaţii profesionale din domeniu, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel