Mine Valea Jiului, închidere. Acord semnat

 Minele Lupeni şi Lonea, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), vor intra pe un program de închidere începând cu ianuarie 2019, activitatea celor două exploatări de huilă din Valea Jiului urmând să se prelungească până în anul 2027, când vor fi închise total, a declarat marţi, preşedintele Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean. 

Potrivit acestuia, între Ministerul Energiei, Confederaţia Meridian şi Sindicatul "Muntele" - reprezentativ la nivelul CEH a fost semnat un acord prin care programul de închidere a celor două exploatări miniere a fost prelungit din anul 2024 până în 2027. 

De asemenea, în baza acordului, cele două mine vor putea accesa ajutor de stat, fapt care va impune, ulterior, şi concedieri de personal. Numărul persoanelor ce vor fi disponibilizate nu este însă stabilit, deocamdată. 

"Până în anul 2018 nu se închide niciun abataj, nici la Lonea, nici la Lupeni. Actuala variantă înseamnă accesarea unui ajutor de stat şi va determina concedieri de personal. Ele vor fi făcute după ce va apărea hotărârea de guvern ce va reglementa folosirea ajutorului de stat", a declarat liderul sindical. 

El a precizat că Sindicatul "Muntele" va negocia cu conducerea CEH modificarea contractului colectiv de muncă, în sensul în care va solicita introducerea de plăţi compensatorii pentru personalul care va fi disponibilizat, deoarece acum aceste beneficii nu figurează în contract. 

După intrarea minelor Lonea şi Lupeni în programul de închidere, CEH va mai rămâne cu exploatările de huilă Livezeni şi Vulcan, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel