Mike Pompeo, în vizită neanunţată la Kabul pentru discuţii cu preşedintele Ghani despre negocierile cu talibanii

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a aflat marţi într-o vizită neanunţată la Kabul, prilej care s-a întâlnit cu preşedintele Ashraf Ghani pentru a discuta despre negocierile de pace care au loc cu talibanii şi despre situaţia de securitate înaintea alegerilor prezidenţiale afgane din septembrie, transmite Reuters. 

Pompeo a făcut escală la Kabul în drum spre New Delhi, unde se va întâlni cu prim-ministrul Narendra Modi şi cu alţi oficiali. 'Cu atât de multe lucruri care se întâmplă acum în lume, uneori este uşor să se uite angajamentul Americii aici, în Afganistan, dar lumea ar trebui să ştie că administraţia Trump nu a uitat, poporul american nu a uitat', a declarat Pompeo. Vizita sa la Kabul survine înaintea unei a şaptea runde de discuţii de pace între lideri talibani şi oficiali americani, vizând găsirea unui acord politic care să pună capăt războiului desfăşurat de 18 ani în Afganistan.

Viitoarea rundă de negocieri este programată să înceapă pe 29 iunie la Doha, urmând să se axeze pe stabilirea unui calendar de retragere a trupelor americane din Afganistan şi pe garanţii din partea talibanilor de a nu mai comite atacuri pe pământ afgan.

'Chiar dacă le-am spus în mod clar talibanilor că suntem pregătiţi să ne retragem forţele, vreau să fiu clar, nu am convenit deocamdată asupra unui calendar pentru aceasta', a notat secretarul de stat. 'Suntem de acord că pacea este principala noastră prioritate şi că Afganistanul nu trebuie să mai servească niciodată ca platformă pentru terorismul internaţional', a adăugat el.

Potrivit şefului Departamentului de Stat, cele două părţi sunt aproape de a încheia un proiect de acord prin care talibanii se angajează să se alăture compatrioţilor afgani în a garanta că teritoriul ţării nu va mai deveni niciodată un adăpost pentru 'terorişti'.

'Toate părţile sunt de acord că finalizarea unei înţelegeri între SUA şi talibani cu privire la terorism şi prezenţa trupelor străine va deschide calea pentru dialog şi negociere intra-afgane', a mai afirmat Pompeo, subliniind că pasul următor se află în centrul eforturilor americane. 'Noi nu negociem şi nu vom negocia cu talibanii în numele guvernului sau al poporului din Afganistan', a insistat Mike Pompeo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel