Mihnea Motoc. De ce nu a mai fost numit ministru de Externe

Întors din minivacanța din Dubai, premierul Victor Ponta a fost nevoit să renunțe, luni, la nominalizarea ambasadorului Mihnea Motoc la funcția de ministru de Externe. În aceste condiții, premierul l-a nominalizat pe Bogdan Aurescu, iar acesta, alături de ministrul Culturii, Hegedus Csilla, au depus jurământul, luni seara.

Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Mihnea Motoc imediat după nominalizarea acestuia de către premierul Victor Ponta. Totuși, președintele a afirmat că  Ponta trebuia,  la rândul său,  să contrasemneze decretul de revocare a lui Motoc din funcția de ambasador, motiv pentru care numirea la Externe trebuia amânată, având în vedere că premierul deja pelcase în vacanță.

Luni, 24 noiembrie, odată întros din minivacanță,  Victor  Ponta și-a schimbat propunerea, nominalizându-l pe secretarul de stat Bogdan Aurescu pentru funcția de ministru de Externe.

Citește și: Victor Ponta, nouă propunere pentru MAE: Bogdan Aurescu, secretar de stat

"Mihnea Motoc putea fi rechemat din funcție fără probleme, sunt proceduri uzuale. Problema era în legătura cu soția lui, care ar fi fost într-un conflict de interese.

Fostul judecător al Curții Constituționale, Iulia Motoc, este judecător  la CEDO și ar fi fost căsătorită cu un membru al Guvernului României, în condițiile în care CEDO are pe rol acțiuni împotriva României", au explicat, pentru HotNews, surse diplomatice.

În aceste condiții, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care își menținea propunerea, și i-a spus că, din acest motiv, va declina, în final, oferta de a ocupa un post de ministru. Premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate. Regulamentul CEDO stabileste ca un judecator nu poate fi parte a unui caz daca are un interes personal in acea speta, inclusiv prin intermediul sotului, parintelui sau altei rude apropiate, o relatie personala sau profesionala ori o relatie de subordonare cu vreuna dintre parti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel