Mihai Untaru: Violul din Vaslui, al doilea caz Elodia. Băsescu avea raportul pe masă. De ce a tăcut?

Comisarul șef Mihai Untaru a lansat un avertisment publicului, dar și clasei politice, după ce cazul fetei violate în Vaslui a escaladat în mass media. Într-un interviu acordat pentru DCNews, Mihai Untaru susține că astfel de drame se întâmplă în fiecare zi în România, însă nimeni nu reacționează până nu ajung în atenția presei. Comisarul șef mai atrage atenția că deciziile justiției nu ar trebui luate sub presiunea publică, ci doar în baza probelor din dosar, pentru că, în caz contrar, sistemul nu va progresa.

Citește și: CNA s-a mișcat rapid! Ce se întâmplă cu emisiunea lui Măruță

”Am observat că un fost președinte și mai mulți demnitari au emis opinii despre un caz aflat pe rolul unei instanțe: violul din Văleni, județul Vaslui. În fiecare zi, IGPR raportează cinci sau șase violuri, la nivel național. Iar acesta este doar vârful aisbergului, întrucât multe agresiuni rămân neraportate. Mă întreb: de ce n-a simțit nevoia să dea un comunicat Traian Băsescu atunci când era președinte? Doar avea, zilnic, datele IGPR, pe masă. Subiectul nu-i aducea rating. Acum, are audiență. Când vedem rapoartele oficiale și constatăm că se petrece un lucru grav, nu ne interesează. Dacă subiectul ajunge în mass media, atunci ne agățăm de el, pentru popularitate”.

Chiar am ajuns atât de primitivi? De ce nu chemăm ISIS la Vaslui?

”Pentru că și presa, și politicul speculează emoțiile generate de o astfel de tragedie, avem un al doilea caz Elodia. Sentința este pusă înainte de intrarea în sala de judecată. Acum, nu doar de către public, ci și de către politicieni. Diferența este că în cazul Elodia se cunoașteau mai multe amănunte, aveam acces la mai multe informații, fie din dosar, fie  din investigațiile jurnalistice. Acum nu se cunoaște mai nimic din dosar, dar se dau verdicte pe Facebook, se pronunță sentințe în direct, la televizor. Chiar am ajuns atât de primitivi încât vrem să facem linșaje în stradă? Ce rost au petițiile în care cerem condamnarea unora sau altora? Dacă facem petiții pentru condamnarea unor oameni, de ce să mai fie efectuată cercetarea judiciară, de ce să mai strângă Parchetul probe, de ce să mai existe judecători? Se pornește o campanie de presă, se generează emoții, se strânge mulțimea și îi spânzuăr de un copac! Sau poate îi chemăm pe cei din ISIS, să le taie capul, dacă tot nu mai vrem proces”.

Riscuri pentru viitoarele victime

”Cei care au declanșat reacția aceasta de ură, primitivă, au avut un obiectiv precis: să facă rating! Știți ce riscuri sunt, pentru viitoarele victime? Că nu învățăm nimic din astfel de cazuri, dacă tot sunt sub reflectoarele presei. Ar trebui văzut dacă s-a făcut cercetarea de către judiciariști cu experiență, sau au adunat probele doi subofițeri care se ocupă, de regulă, cu furtul de porumb; dacă au fost implicați psihologi, care să discute nu doar cu victima, ci și cu agresorii, pentru strângerea de mărturii revelatoare. Dacă dosarul este beton, de ce ai nevoie de petiții? Dacă dosarul nu rezistă, pentru că s-a lucrat de mântuială, și totuși, se dau condamnări pe baza presiunii publice, sistemul nu va progresa. Alte victime nu vor fi protejate, fiindcă presa își va pierde interesul, iar lipsa de profesionalism se va manifesta în continuare fără să le afle nimeni.  Zeci de dosare de viol în grup s-au prăbușit, fiindcă anchetatorii au lucrat de mântuială”.

Vezi și: Decizie radicală a Parchetului General în cazul elevei violate din Vaslui

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel