EXCLUSIV  Mihaela Iorga Moraru, Călin Nistor, la secția de anchetare a infracțiunilor din Justiție

Mihaela Iorga Moraru la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
Mihaela Iorga Moraru la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție


Doi procurori importanți au cerut transferul la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General. Devenită operațională din 23 octombrie 2018, SIIJ anchetează infracțiunile comise de judecători și procurori.

Astfel, au solicitat să activeze în secția nou înființată Călin Nistor și Mihaela Iorga Moraru. Călin Nistor a fost adjunctul Laurei Codruța Kovesi, dar între cei doi au existat diferențe de viziune. "Trebuie făcut curat în DNA", spunea Nistor în luna august a acestui an, referindu-se la numărul mare de achitări în cazuri importante, care au șocat opinia publică.

Mihaela Iorga Moraru este primul procuror care a făcut public modul în care Laura Codruța Kovesi încerca să folosească DNA pentru a influența decizii politice. Moraru a acuzat-o pe Kovesi că i-a impus să urgenteze un dosar al unui ministru care se vehicula că ar ajunge premier. Teama Laurei Kovesi era că acel premier ar fi numit-o ministru al Justiţiei pe Dana Gârbovan de la UNJR, susține Mihaela Iorga. Atacul lui Kovesi la adresa Mihaelei Iorga a însemnat revocarea acesteia, percheziții și un dosar deschis de "unitatea de elită" de la Ploiești. 

Mii de dosare pe rolul SIIJ


Înființarea unei secții speciale, prin Legea nr. 207/2018, a fost considerată necesară fiindcă DNA, care ancheta judecătorii, putea exercita presiuni asupra acestora. Mai bine de 1400 de dosare privind magistrații sunt înregistrate la DNA și parchetele Curților de Apel din țară.

" Procedura de recrutare a magistraţilor procurori, numiţi în cadrul acestei structuri a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, exclude orice ingerinţă exterioară sistemului judiciar, fiind atributul Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanţiile de independenţă ale acestora", se arată într-un comunicat emis de CSM la momentul operaționalizării SIIJ.

Anchetă SIIJ la DNA

Potrivit Antena 3, este posibil ca Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție să le ancheteze pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi pe Florentina Mirică, fosta şefă a Serviciului de combatere a corupţiei din magistratură, care funcționa în cadrul DNA, până la înființarea SIIJ. Acuzațiile ar fi divulgarea informaţii secrete de stat în dosarul DIPI, dar și de cercetare abuzivă. În prezent, dosarul este in rem.

 

Citește și: Kovesi, audiată la CSM. Ce spune Chirieac despre rezultat

                  Dragnea, despre secția de anchetare a magistraților

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel