Mihaela Bilic, medic nutriționist: Pâine cu maia, albă și neagră - care nu îngrașă

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a făcut o serie de precizări importante despre pâine.

„Când vine vorba de pâine, nu există o recomandare general valabilă, fiecare e liber să aleagă pe gustul lui. Da, pâinea e în primul rând o chestiune de gust, trebuie să-ți placă inclusiv culoarea, textura, felul în care arată.

Câteva amănunte merită însă să subliniez:

- pâinea cu maia, datorită culturilor bacteriene de fermentație, are glutenul parțial digerat și este mai bine tolerată

- pâinea veche de o zi nu balonează, pentru că drojdia are nevoie de un interval de 24 ore pentru a-și încheia fermentația

- pâinea albă și pufoasă e mai ușoară, ocupă mult volum, dar îngrașă mai puțin;

o chiflă albă are 20g și 40 cal, în timp ce o chiflă integrală/graham are 30-40g și 60-80 cal (amândouă au în medie 200cal/100g)

- prezența tărâțelor/fibrelor în pâine nu schimbă cu nimic valoarea calorică, pâinea albă și cea integrală au aceeași valoare energetică, deci îngrașă la fel 

- fibrele nu au valoare nutritivă, ele exercită exclusiv rol mecanic (ajută peristaltismul intestinal, previn constipația și cresc senzația de sațietate)

- pâinea neagră și cea făcută în casă e mai densă și mai grea, tăiați feliile cât mai subțiri; echivalența corectă este 1 felie pâine albă/pufoasă= 1/2 felie pâine neagră/densă”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel