MFE simplifică depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului Operaţional Capital Uman

Ministerul Fondurilor Europene începe o acţiune amplă de simplificare a proceselor care trebuie parcurse pentru accesarea fondurilor europene, potrivit unui comunicat remis, vineri, Agerpres.

Un prim demers este făcut de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU).

"Simplificăm depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Patru documente diferite solicitate până acum vor fi înlocuite de Documentul Unic pentru verificarea Conformităţii Administrative şi a Eligibilităţii. Datorită acestor modificări, beneficiarii vor completa mai simplu şi vor încărca mai repede anexele solicitate în etapa de depunere a cererilor de finanţare, iar evaluarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii proiectelor va dura mai puţin timp', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, citată în comunicat.

Documentul Unic pentru verificarea Conformităţii Administrative şi a Eligibilităţii (DUCAE) înlocuieşte anexele nr. 2, 3, 4 şi 5 ale documentului 'Orientări privind accesarea finanţărilor în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020'. 

Astfel, la depunerea cererii de finanţare, solicitantul va depune un DUCAE, completat conform instrucţiunilor (Anexa 2 la documentul "Orientări privind accesarea finanţărilor în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020") şi câte un DUCAE pentru fiecare partener (Anexa 3 la documentul "Orientări privind accesarea finanţărilor în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020"), dacă este cazul.

O altă noutate este că solicitanţii au la dispoziţie un model de procedură de selecţie a partenerilor (formularul 5) şi de notă justificativă privind valoarea adăugată a parteneriatului (formularul 6).

Solicitanţii vor beneficia de diminuarea riscului ca o cerere de finanţare să fie respinsă în etapa de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii, de reducerea timpului de completare şi încărcare anexe în aplicaţia MySmis2014, inclusiv prin eliminarea obligativităţii ştampilării acestor anexe.

Alte beneficii sunt separarea anexelor ce trebuie prezentate de solicitant/lider, respectiv parteneri, fapt ce asigura că toate părţile implicate înţeleg exact ce obligaţii revin fiecăreia în cadrul proiectului; reducerea timpului alocat pentru pregătirea documentaţiei administrative, ceea ce va permite solicitanţilor să se concentreze pe scrierea unor proiecte de calitate, mărind şansele implementării cu succes a acestora.

Totodată, se reduce riscul ca unul dintre formulare să nu fie completat/încărcat la aplicare sau să fie încărcat un formular greşit, se reduce numărul de clarificări şi contestaţii posibile şi, implicit, a timpului total de evaluare, ceea ce va permite diminuarea timpilor de verificare şi cresc şansele unei cereri de finanţare de a intra în evaluarea tehnico-financiară, punând astfel accent pe calitatea proiectului.

Sunt introduse două formulare noi, "Procedura de selecţie parteneri" şi "Nota justificativă privind valoarea adăugată a parteneriatului", care includ condiţiile minime solicitate, asigurând astfel un nivel minim de calitate şi pentru aceste documente.

Este introdusă şi o listă de verificare a documentelor, care sprijină beneficiarii în a se asigura că au completat şi că vor depune toate anexele necesare, atât pentru ei, în calitate de solicitanţi/ lideri, cât şi pentru parteneri, acolo unde este cazul.

În egală măsură, introducerea Documentului Unic pentru verificarea Conformităţii Administrative şi a Eligibilităţii aduce beneficii şi pentru ofiţerii de evaluare prin simplificarea procesului şi reducerea timpului din această etapă.

Modificările intră în vigoare de la data publicării ordinului, atât pentru apelurile lansate la această dată, cât şi pentru cele care vor fi lansate. În cazul în care există cereri de finanţare depuse (înregistrate ca fiind transmise pe apelurile deschise) la data publicării acestui ordin, nu este obligatorie redepunerea anexelor în noua formă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel