Un expert în securitate a prezentat pentru DC News un scenariu care explică modul în care ar fi decurs furtul din casetele de valori, care a avut loc la o bancă din Pitești.
Bogdan Antonescu, directorul general al firmei Sitma SRL, firmă specializată în sisteme de protecție și siguranță, ne-a prezentat următoarea situație:
Lipsa camerelor de supraveghere
"Camera de unde se scot casetele de valori trebuie să fie supravegheată. Nu este corect să nu fie supravegheată! Pe de altă parte, omul trebuie să aibă intimitate în momentul în care își deschide caseta. El o ia de acolo, și este filmat când o ia. Și se duce într-o încăpere separată sau într-un separeu făcut în aceeași zonă, unde nu sunt camere. Și acolo își consultă caseta. Dar în momentul în care caseta a fost scoasă, banca trebuie să știe cine a făcut-o. Ori acolo, nu aveau camere deloc.
Copii după chei
Al doilea aspect este faptul că sistemul nu este foarte bun, din următorul punct de vedere: o bancă are 50 de casete de valori. Dintre ele sunt ocupate 30, să zicem. 20 dintre ele sunt libere. Vin mai mulți inși, care închiriază timp de o lună câte două-trei casete, timp în care își copiază cheile, pentru că în România se poate copia orice tip de cheie, chiar și cele patentate. După ce au copiat cheile astea, ei așteaptă să treacă o perioadă. Ei știu că nu sunt camere acolo. Între timp, s-au închiriat respectivele casetele de valori și se eliberează altele. Băieții vin, închiriază altele care sunt libere, intră, se duc la caseta lor închiriată și între timp le deschid și pe celelalte, pentru că au copii după chei. Și nu sunt filmați. Și nu stă nimeni, la nicio bancă, să schimbe broaștele de fiecare dată, pentru că sunt foarte scumpe".
Bogdan Antonescu a adăugat că, dacă ar face parte din rândul anchetatorilor acestui caz, ar începe cu interogarea celor care au avut închiriate casetele de valori sparte înainte ca acestea să fie utilizate de către cei păgubiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu