Meteoritul Aguas Zarcas, bogat în aminoacizi, va fi expus la Muzeul de Istorie Naturală din Chicago

Meteoritul Aguas Zarcas, care arată ca o cărămidă din noroi şi miroase a legume în putrefacţie, a fost adăugat colecţiei Muzeului de Istorie Naturală din Chicago, după ce a căzut în luna aprilie în Costa Rica, informează duminică SPACE.com.

Acest meteorit a primit numele după regiunea din Costa Rica în care a căzut la 23 aprilie. Greutatea sa este de 1,8 kilograme. Spre deosebire de majoritatea meteoriţilor din rocă sau metalici, care nu au un miros specific, acest meteorit răspândeşte în jurul său un iz de varză de Bruxelles stricată, conform unui comunicat al muzeului.

Acest miros provine de la compuşii organici, în special aminoacizi, din compoziţia acestui meteorit. În urmă cu miliarde de ani, meteoriţi similari ar fi adus pe Pământ astfel de aminoacizi, a căror prezenţă este considerată esenţială pentru apariţia vieţii.

Conform NASA, aproximativ 50.000 de meteoriţi au fost recuperaţi până în prezent. Dintre aceştia, 99,8% provin din rândul asteroizilor, iar restul sunt roci aruncate în spaţiu în urma impacturilor dintre asteroizi şi suprafaţa Lunii sau a lui Marte. Există trei tipuri principale de meteoriţi: metalici, din rocă sau un amestec între metal şi rocă în proporţii aproape egale.

Acest meteorit face parte din categoria celor de rocă şi este o condrită carbonică. Aceşti meteoriţi ajung relativ rar pe Pământ, reprezentând doar aproximativ 4% din totalul meteoriţilor care lovesc planeta noastră, conform lui Philipp Heck, curator la muzeul din Chicago. Raritatea lor este legată de faptul că, în timp, în condiţii de căldură puternică, aminoacizii sunt distruşi.

De asemenea, deşi mulţi meteoriţi din categoria condritelor carbonice conţin compuşi organici, unii dintre ei devin contaminaţi de aminoacizi după ce cad pe Pământ.

"Mirosul caracteristic acestui meteorit provine de la compuşii organici volatili (...) Diferiţi meteoriţi pot avea compuşi volatili diferiţi, în mare parte pentru că au fost 'gătiţi' mai mult sau mai puţin în timp ce făceau parte dintr-un asteroid. Din această cauză, ei miros diferit", conform lui Heck.

Un alt meteorit din clasa condritelor carbonice, şi poate cel mai bine studiat din lume, este meteoritul Murchison, aflat tot la muzeul din Chicago. Acest meteorit a căzut în 1969 şi miroase a gudron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel